Selepas ramai selebriti Hollywood disahkan positif Wabak COVID-19, terbaru seorang pelakon dilaporkan telah meninggal dunia akibat komplikasi jangkitan wabak itu.

Tidak Pernah Keluar Negara 

Mark Blum, 69, yang pernah membintangi filem “Desperately Seeking Susan”, “Crocodile Dundee” dan terbaharu siri TV “YOU”, meninggal dunia di Hospital New York Presbyterian pada Rabu lalu selepas didiagnosis dijangkiti virus itu minggu lepas. Lebih mengejutkan menurut isterinya, Janet Zarish berkata mereka tidak pernah keluar negara atau berhubung dengan sesiapa yang dijangkiti.

IKLAN

Menghidap Asma 

Namun begitu Blum dikhabarkan dalam masa yang sama turut menghidap penyakit asma. Berita kematian Blum turut dikongsi syarikat pengendali teater New York, Playwrights Horizons yang mengumumkan kematian aktor itu semalam menerusi akaun Twitter.

“Dengan berat hati dan rasa kasih, Playwrights Horizons mengucapkan takziah kepada Mark Blum, rakan lama dan artis hebat yang pergi meninggalkan kita minggu ini.

“Terima kasih, Mark, di atas sumbangan anda kepada teater ini, dan teater juga penonton lain di seluruh dunia. Kami merindui mu.”

Dalam perkembangan lain menerusi Astro Awani statistik terkini menunjukkan Amerika Syarikat (AS) mengatasi China dan Itali untuk muncul sebagai negara paling ramai kes positif COVID-19. AS mencatatkan peningkatan mendadak bilangan kes sebanyak 17,119, menjadikan jumlah kumulatif kes positif meningkat kepada 82,404.

New York, Washington dan California merupakan bandar yang paling terjejas teruk di negara Uncle Sam itu. Angka kematian di Amerika Syarikat pula melepasi paras 1,000 mangsa dengan keseluruhannya sebanyak 1,178 kes.