Dalam keadaan COVID-19 yang semakin membimbangkan, anda mungkin tertanya-tanya bagaimana untuk memastikan diri anda sentiasa sihat bukan? Adakah dengan menelan pil yang dibeli di farmasi dapat melindungi daripada sakit?

Menurut halaman CNN Health, salah satu cara terbaik untuk kekal sihat ialah dengan memakan makanan berkhasiat. Ini kerana sistem imunisasi kita bergantung pada bekalan nutrien yang cukup untuk melakukan tugas harian.

IKLAN

1Lobak, Kale Dan Aprikot Untuk Beta Keratin

via Baby Foodie

Beta Keratin akan ditukar kepada vitamin A yang penting untuk sistem imunisasi yang kuat. Ia berfungsi dengan membantu antibodi bertindak balas terhadap toksin dan bahan asing. Sumber Beta Keratin termasuklah ubi keledek, lobak, mangga, aprikot, bayam, kale, brokoli, labu dan melon.

2Limau, Strawberi Dan Brokoli Untuk Vitamin C

via Betty Crocker

Vitamin C mampu meningkatkan tahap antibodi dalam darah dan membantu membezakan limfosit (sel darah putih), yang membantu badan menentukan jenis perlindungan yang diperlukan dalam badan.

Menurut CNN Health, sesetengah kajian telah mencadangkan bahawa tahap vitamin C yang lebih tinggi (sekurang-kurangnya 200 miligram) mungkin dapat mengurangkan gejala demam. Anda boleh mengambil 200 miligram vitamin C dari kombinasi makanan seperti limau, kiwi, strawberi, taugeh Brussels, lada benggala merah dan hijau, brokoli dan kubis yang dimasak.

3Telur, Keju, Tauhu Dan Cendawan Untuk Vitamin D

via BBC

Vitamin D membantu menghasilkan protin yang dapat membantu membunuh ejen berjangkit, termasuk bakteria dan virus. Penyelidikan menunjukkan bahawa vitamin D tambahan boleh membantu untuk melindungi daripada jangkitan saluran pernafasan.

Sumber makanan vitamin D yang baik termasuk lemak ikan seperti salmon dan sardin, telur serta produk berasakan susu seperti keju, tauhu dan cendawan.

4Kacang, Bijirin Dan Makanan Laut Menghasilkan Zink

via Healthline

Halaman CNN Health ada menyatakan bahawa dengan pengambilan zink, ia dapat membantu dalam memendekkan tempoh gejala demam. Antara makanan yang dicadangkan adalah kekacang, lentil, bijiran, germa gandum, tiram, ketam, udang galah dan yugort.

5Pisang Dan Kacang Untuk Prebiotik Dan Probiotik

via 30Seconds

Probiotik dan prebiotik membantu meningkatkan kesihatan microbiome, yang seterusnya membantu menyokong sistem imunisasi kita.

Sumber yang bagus untuk probiotik termasuklah sumber tenusu dan makanan yang ditapai seperti kimchi dan tempe. Manakala prebiotik termasuk gandum, pisang, bawang putih, asparagus dan kekacang.

6Air, Buah Dan Sup Membantu Penghidratan

via Dobroty

Akhir sekali pastikan anda sentiasa terhidrasi! CNN Health menyatakan bahawa seorang wanita sepatutnya memiliki 2.7 liter cecair dan lelaki sebanyak 3.7 liter cecair dalam badan dalam sehari. Ini termasuklah pengambilan makanan seperti sup, buah-buahan yang mengandungi air yang banyak seperti tembikai dan sayur sayuran.

Perlu diingatkan tidak ada makanan khusus atau pil yang dijamin dapat meningkatkan sistem kekebalan tubuh yang dapat melindungi anda daripada COVID-19.

Pastikan sistem imunisasi anda berfungsi secara optimum sekaligus dapat membantu menjaga kesihatan termasuklah mencuci tangan yang betul, menjaga pemakanan yang baik, aktif secara fizikal, menguruskan tekanan dan tidur yang mencukupi.

IKLAN