Instagram sedang dimeriahkan dengan adanya hashtag baru bernama #untiltomorrow. Hashtag ini adalah satu bentuk cabaran yang dipanggil Cabaran ‘Until Tomorrow Challenge’

Untuk mengikuti ‘Until Tomorrow Challenge’, anda hanya perlu likes gambar teman anda yang menyahut cabaran ini. Kemudian, teman anda diharuskan menghantar mesej melalui Direct Message (DM). Mesej ini akan memberi arahan kepada anda untuk memuat naik foto dalam gaya lucu atau memalukan.

IKLAN
Via CPO Megazine

Mesej yang akan anda terima seperti ini,

“Jadi, anda telah menyukai gambar saya, maka anda juga perlu memuat naik foto yang memalukan dengan hanya memasukkan tajuk ‘Until Tomorrow’. Anda juga perlu menyebut nama dalam jawatan itu”.

Seperti yang dilaporkan New York Post, Ahad (3/29/2020), apabila menerima cabaran ini, ada peraturan khas, iaitu anda tidak dibenarkan menghapuskan foto yang dimuat naik untuk 24 jam akan datang (sehingga esok). Itu yang dimaksudkan dengan “Until Tomorrow”.

Sehingga artikel ini ditulis, terdapat hampir 2 juta posting dengan hashtag #untiltomorrow bertaburan di Instagram. Daripada muat naik ini, beberapa selebriti mengambil bahagian dalam cabaran tersebut termasuklah usahawan  Neelofa, Sherry Alhadad, Fieya Julia dan ramai lagi.

Neelofa

View this post on Instagram

Until tomorrow

A post shared by Neelofa (@neelofa) on

Sherry Alhadad

View this post on Instagram

#untiltomorrow

A post shared by sherry_alhadad (@sherry_alhadad) on

Fieya Julia

View this post on Instagram

Until Tomorrow

A post shared by Fieya , 21 🇲🇾 (@fieyajulia) on

IKLAN

Cabaran “Until Tomorrow”, nampaknya hadir bagi mengatasi kebosanan pengguna Instagram semasa tinggal di rumah kerana wabak Covid-19. Walaupun ia penuh sesak pada Instagram, nampaknya pengguna Twitter tidak menyertai cabaran baru. Kebanyakan mereka mendakwa telah bosan dengan “cabaran aneh” ini.