Tunku Temenggong Johor Tunku Idris Iskandar murka dengan sikap biadab seorang netizen di media sosial baru-baru ini. Pemilik akaun Facebook bernama Tengku Maisarah Tengku Halim itu berani mengeluarkan kata-kata kesat terhadap baginda.

Dalam sebuah posting yang telah dimuatnaik oleh baginda sebentar tadi, wanita itu meninggalkan komen; “Sampah, Next”, merujuk kepada sebuah artikel yang dikeluarkan oleh Lobak Merah.

Dalam artikel itu, baginda berkongsi hadith berbunyi,

IKLAN

“Sultan merupakan bayangan Allah di bumi, barangsiapa memuliakan Sultan, maka Allah akan memuliakannya, barangsiapa yang menghina sultan, maka Allah akan menghinanya”

Hadith yang dikongsikan oleh baginda ini seolah-olah ditolak oleh wanita bertudung ini. Biarpun tidak bersetuju, tapi jangan pula biadab. Malah wanita ini melemparkan kata-kata kesat yang langsung tidak mencerminkan keperibadian seorang wanita muslim.

Menerusi kapsyen di Instagram @Tunku_Idris, baginda berdoa supaya wanita ini dihijabkan mulut bukan hanya di kepala.

“Terima kasih kepada semua yang berkongsi ini. Kita doa satu dia biar hijabkan mulut dia, bukan hanya di kepala. Next”- tulisnya

Baginda menyifatkan isu ini antara paling besar yang kita terpaksa hadap selepas virus COVID19. Di ruangan komen, rata-rata pengikut menasihat baginda supaya melaporkan hal ini kepada pihak berkuasa untuk diambil tindakan undang-undang.