Semasa pandemik virus COVID-19, kerajaan dan WHO telah meminta kita untuk terus berada di dalam rumah ataupun bekerja dari rumah. Matlamatnya adalah untuk mengelakkan risiko pendedahan kepada COVID-19 yang merebak dengan cepat.

Malangnya, tinggal di dalam rumah dalam waktu yang lama juga boleh memberi kesan negatif terhadap kesihatan. Lagi-lagi yang kuat bekerja, boleh saja duduk berjam-jam di hadapan komputer tanpa melakukan aktiviti-aktiviti lain.

Pengarah Sleep and Chronobiology Laboratory di Universiti Colorado, Amerika Syarikat, Kenneth Wright, berkata kesan pertama adalah kehilangan pendedahan cahaya matahari.

IKLAN

Kehilangan pendedahan cahaya matahari

Dia menjelaskan bahawa cahaya matahari diperlukan oleh tubuh. Selain memberikan pengambilan vitamin D semula jadi, ia juga berfungsi untuk mengkalibrasi aktiviti badan.

“Ini termasuk mengawal selera makan dan jadual tidur untuk meningkatkan mood dan tenaga,” jelasnya, seperti yang dilaporkan oleh Time.

Untuk mengatasi masalah ini, Wright juga merayu kepada orang untuk keluar dari rumah sekurang-kurangnya di halaman untuk hanya terdedah kepada cahaya matahari.

“Sekurang-kurangnya 45 minit pada waktu pagi supaya badan menyerap cahaya semula jadi semasa mengatur jadual kerja normal badan,” katanya.

Penurunan mood dan kesihatan mental

Selain cahaya matahari, satu siri eksperimen dari University of Rochester juga mendapati bahawa menghabiskan masa dalam persekitaran hijau dapat meningkatkan daya hidup hingga hampir 40 persen. Sedangkan menghabiskan masa di dalam rumah mempunyai kesan sebaliknya.

Seorang profesor psikologi dan pengarang pertama kajian Rochester, Richard Ryan, juga menjelaskan bahawa kekurangan melihat persekitaran luaran boleh menyebabkan penurunan mood dan kesihatan mental, meningkatkan rasa sakit dan gejala fokus terganggu yang lebih teruk di kalangan kanak-kanak.

Sebagai jalan keluar, Ryan juga berharap semua orang untuk taman di halaman. Jika ini tidak boleh anda lakukan, anda mungkin menggunakan teknologi dari komputer atau telefon bimbit untuk melihat pemandangan dalam talian.

“Melihat sayur-sayuran memang boleh mempengaruhi minda untuk menjadi lebih tenang,” katanya, seperti yang dilaporkan oleh Bustle.

IKLAN