WhatsApp adalah salah satu aplikasi menghantar pesanan terbaik dan paling popular kerana ia telah digunakan oleh lebih daripada 1 bilion pengguna di dunia.

Aplikasi yang dimiliki oleh Facebook ini menawarkan beberapa ciri dalam satu produk, jadi orang akan menggunakannya setiap hari.

Satu kelemahan yang belum dimiliki oleh Whatsapp, iaitu pengguna tidak boleh menggunakan aplikasi ini pada beberapa peranti.

IKLAN

Tetapi menurut WABetaInfo, pemaju di sebalik WhatsApp tidak lama lagi akan memperkenalkan ciri ini.

Maklumat mengenai kewujudan ciri multi-device ini mula-mula diketahui pada November 2019.

Kini dilaporkan oleh Android Authority, Rabu (1/4/2020), mereka mendapati lebih banyak bukti menunjukkan beberapa peranti mudah alih dapat menggunakan akaun WhatsApp.

Dengan WhatsApp yang bekerja pada pelbagai peranti, kunci enkripsi pengguna WhatsApp telah berubah.

Sekiranya maklumat ini benar, pengguna akan segera merasa dapat menggunakan akaun WhatsApp pada pelbagai peranti.

Contohnya akaun yang sama, dipasang pada telefon pintar dan pada tablet.

Ciri ini berbeza daripada menggunakan versi web WhatsApp. Sebabnya, ciri ini merupakan ciri baru yang membolehkan pengguna mengesahkan akaun mereka pada aplikasi WhatsApp melalui beberapa peranti.

Namun ia masih dalam penyelengaraan, belum jelas bagaimana ciri ini akan berfungsi. Berbilang peranti ini boleh berfungsi seperti WhatsApp Web, dengan satu peranti utama yang perlu kekal dalam talian untuk disambungkan.

Pilihan kedua ialah WhatsApp membolehkan aplikasi untuk menyambung pada peranti lain secara berasingan seperti di Telegram atau Facebook Messenger.

IKLAN