Seluruh dunia kini sedang dilanda ancaman yang cukup merbahaya iaitu virus Covid-19. Dengan berlakunya penyebaran virus ini yang begitu cepat dari seorang individu ke individu yang lain, kita disarankan untuk memakai topeng muka terutamanya bila berada di luar dan di kawasan yang sesak. Virus ini boleh merebak melalui batuk dan selesema. Dengan itu, orang ramai dinasihatkan supaya sentiasa memakai topeng muka.

Hellosehat

Disini, kami akan berkongsi dengan semua pembaca tentang cara yang betul untuk memakai ‘face mask’ atau topeng muka.

Langkah penting yang perlu diambil adalah dengan sentiasa berjaga-jaga dan sentiasa memakai topeng muka, mencuci tangan dan sarung tangan.

IKLAN

Ini adalah cara pemakaian topeng muka yang betul supaya ia berfungsi untuk menghalang jangkitan dengan berkesan.

kkm

1) Anda mestilah mempunyai topeng muka yang betul, mempunyai kepingan logam yang mengikut bentuk dan dapat menutup keseluruhan mulut dan hidung bagi mengelakkan topeng terbuka ketika sedang digunakan.

2) Pastikan ia berwarna biru di luar kerana ia adalah kalis air dan mempunyai bahagian yang berwarna putih disebelah dalam untuk penyerapan jika terbatuk atau terbersin.

3) Pastikan topeng muka digantikan dengan yang baru kerana ianya hanya boleh digunakan selama 8 jam sahaja ataupun apabila ia sudah menjadi lembab.

4) Membuang ‘face mask’ yang telah digunakan juga sangat penting. Harus diingat bahawa topeng muka yang telah digunakan adalah kotor dan jangan sentuh topeng tersebut selepas ia dibuang. Elakkan daripada menyentuh bahagian hadapan topeng muka tetapi pastikan untuk meleraikan ikatan daripada belakang.

5) Koyak topeng muka yang telah digunakan, masukkan ke dalam beg plastik dan ikat dengan kemas sebelum dibuang.

6) Pastikan untuk mencuci tangan selepas membuang ‘face mask’.

Tapi ingat, selain dari memakai topeng muka, kita juga disarankan untuk sentiasa menjaga kebersihan diri dan kerap mencuci tangan.
#stayathome