Kucing, haiwan peliharaan pesakit COVID-19 di Hong Kong diuji positif untuk virus korona, lapor Channel News Asia pada hari ini (1/4/2020).

Kucing malang itu dijangkiti virus COVID-19 berikutan pemiliknya, yang juga telah disahkan menghidap virus itu. Bagaimanapun, jabatan pertanian dan perikanan Hong Kong menekankan bahawa kucing itu tidak menunjukkan apa-apa gejala penyakit.

IKLAN
VIA Readers Digest

Dalam pengumuman rasmi, jabatan itu juga mengatakan bahawa tidak ada bukti bahawa haiwan peliharaan seperti kucing atau anjing boleh menghantar virus korona kepada manusia. Oleh itu, pemilik haiwan ini tidak perlu meninggalkan haiwan peliharaan mereka.

Organisasi kesihatan dunia, WHO, juga telah mengesahkan bahawa tidak ada bukti bahwa anjing, kucing dan hewan peliharaan lain dapat mengirimkan Covid-19.

Kucing itu sendiri adalah haiwan positif ketiga yang dijangkiti virus COVID-19 di Hong Kong. Sebelum ini, dua anjing di Hong Kong juga dijangkiti dengan Covid-19. Walaubagaimanapun, kucing akan terus dipantau dan diuji untuk kesihatannya.

Sampel yang diambil dari mulut kucing, hidung dan anus menunjukkan jangkitan baru virus COVID19, selepas haiwan itu dikuarantin pada 30 Mac semalam.