Setiausaha Suruhanjaya Fatwa Majlis Ulama Indonesia (MUI) Asrorun Niam Sholeh menjelaskan kekeliruan di kalangan lelaki muslim.

Dia berkata lelaki muslim yang gagal menunaikan sembahyang Jumaat tiga kali berturut-turut ketika pandemik virus korona (Covid-19) tidak semestinya diklasifikasikan sebagai kafir jika umat Islam berkenaan menggantikannya dengan melakukan solat Zuhur di rumah.

IKLAN
Via Wikipedia

Dipetik dari CNN Indonesia, Orang Islam yang tidak menunaikan solat Jumaat untuk mengelakkan wabak virus mengalami udzhur syar’i atau halangan mengikut peraturan Syariah Islam yang menyebabkan seseorang tidak dapat melaksanakan kewajiban atau boleh menggantikan kewajiban tersebut dengan kewajiban lain.

“Dalam pandangan para ulama fikih (undang-undang agama) udzhur syar’i  untuk tidak solat Jumaat, antara lain kerana penyakit atau bimbang mendapat penyakit.

Setiausaha Suruhanjaya Fatwa Majlis Ulama Indonesia (MUI) Asrorun Niam Sholeh

“Dalam keadaan ketika berkumpul dan berhimpun itu diduga kuat menyebarkan penyakit,  maka itu menjadi udzhur untuk tidak solat Jumaat “-kata Asrorun

Sementara itu, lelaki Muslim yang meninggalkan solat Jumaat dengan sengaja  tiga kali berturut-turut seperti yang dipetik daripada hadith yang sah boleh dikategorikan sebagai kafir.

Sehingga hari ini, masyarakat Malaysia mahupun di Indonesia tidak dibenarkan untuk keluar dari rumah melainkan ada hal-hal kecemasan. Kerajaan mengumumkan untuk tidak berjemaah di Masjid  termasuk solat Jumaat, bagi mencegah virus COVID-19.