Ini 5 Cara ‘Travel’ Di Rumah Ketika Musim COVID-19

Mesti Baca

Kebanyakkan daripada traveller akan merasakan bosan ketika tempoh Perintah Kawalan Pergerakkan (PKP) ini. Ini kerana anda tidak dapat keluar melihat dunia luar dan ini menjadikan anda kehilangan idea memikirkan apa yang sepatutnya dilakukan.

Sebelum ini kami ada kongsikan tip yang boleh dilakukan di rumah ketika tempoh PKP ini. Manakala kali ini kami kongsikan 5 cara untuk anda travel walaupun berada di rumah.

Melawat Muzium Terkenal Dunia

via Flickr

Untuk anda yang cintakan sesuatu yang berseni dan ingin melihat secara dekat artifak dan barang peninggalan yang berada di muzium, anda boleh mencuba Google Arts & Culture. Disini terdapat lebih 2500 jenis muzium yang berbeza dan pasti anda tidak akan merasa bosan.

Melihat Hasil Jalanan Yang Kreatif

via Blogroll Center

Pasti ada antara kita yang suka melihat tulisan atau lukisan yang dilukis dan disembur dengan cat di permukaan dinding di tempat awam bukan? Untuk anda yang sukakan graffiti, anda boleh melihat hasil jalanan ini melalui Streetart.com. Di sini terdapat pelbagai jenis graffiti yang boleh dipilih serata dunia.

Meninjau Kawasan Tarikan Secara Live

via Twitter

Untuk anda yang inginkan sesuatu yang berlainan selain daripada melihat tempat tarikan secara virtual, anda juga boleh mencuba meninjau kawasan tarikan dunia secara live. Jom tinjau kesibukkan Times Square di New York dan Paris secara live.

Mengembara Ke Taman Negara

via Fine Art

Ini menarik! Terokai beberapa pilihan taman negara dengan renjer hutan yang berpengalaman. Dengan teknologi yang disediakan oleh National Park Service, membolehkan anda merasai sendiri mengembara ke beberapa taman negara di dunia. Jangan lupa untuk menggunakan headset untuk merasai pengalaman secara 360 darjah.

Berinteraksi Bersama Haiwan

via Marshable SEA

Pencinta haiwan perlu mencuba ini! Menerokai dan melihat sendiri gelagat haiwan-haiwan yang terdapat di zoo membolehkan anda teruja dengan gelagat mereka.

Anda boleh melihat gelagat panda di Zoo Atlanta, hidupan laut di Akuarium Georgia, pelbagai jenis haiwan seperti gajah dan koala di San Diego Kids dan meneroka sekitar National Zoo di US!

Jadi, jangan jadikan tiada aktiviti sebagai alasan untuk anda merasa bosan ketika berada di rumah. Dengan teknologi sekarang ini, banyak tempat yang boleh dilawati secara virtual!

 

 

 

 

Terkini

[REVIEW] Mortal Kombat 2021 Buat Penonton Teruja Tunggu Sekuel Seterusnya

Sebelum menonton filem ini, penulis terlebih dahulu bertanyakan kepada rakan-rakan yang sudah menonton Mortal Kombat 2021 yang digambarkan oleh...

Artikel Berkaitan