Dengan keadaan COVID-19 yang tidak mengizinkan sekarang ini, banyak perkara yang terpaksa ditangguhkan dahulu termasuklah mengembara ke tempat-tempat yang diidamkan.

Sekiranya anda berjiwa traveller, sangat susah untuk duduk diam di rumah tanpa melakukan apa-apa bukan? Jadi di sini kami senaraikan beberapa perkara yang boleh dilakukan ketika anda berada di rumah.

1Menonton Saluran Perjalanan

via Forbes

Dengan kemudahan internet sekarang ini, tidak menjadi masalah bagi seorang traveller untuk meneroka tempat yang ingin dituju melalui media elektronik. Anda boleh menggunakan masa ini dengan menonton Netflix, You Tube dan Amazon Prime.

Bukan itu sahaja, bagi anda yang mempunyai saluran Astro, anda boleh menonton siri tayangan dan filem berbentuk travel.

2Mengimbau Kembali Memori Travel

via Exquisite Escape

Ini masa yang paling sesuai untuk anda mengimbau kembali memori travel tidak kira bersama keluarga, rakan-rakan mahupun secara solo. Melihat kembali gambar-gambar travel di talifon bimbit pasti membuatkan anda tersenyum sendiri dan jangan lupa untuk kongsikan di media sosial!

3Membuat Senarai Travel Bucket

via Miro Medium

Pasti masih banyak yang ingin diteroka bukan? Jadi ambil pen dan buku nota anda, senaraikan tempat-tempat yang ingin dilawati selepas tempoh sekatan perjalanan ini berakhir. Mungkin anda boleh mencuba ke negara yang tidak pernah anda dengar seperti kota Piabicco yang meraikan keburukan rakyat mereka!

IKLAN

4Terokai Akaun Travel Di Media Sosial

via AWOL

Sejujurnya kita banyak menghabiskan masa dengan talifon bimbit ketika berada dirumah. Masa inilah untuk anda menerokai akaun media sosial seperti Instagram, Facebook dan Portal travel seperti Murai yang boleh memberikan kepada anda idea dan inspirasi untuk pengambaraan yang seterusnya.

5Mempelajari Ilmu Fotografi

via Green and Turquoise

Dalam tempoh pengasingan ini cara yang lebih baik untuk menambahkan ilmu travel adalah meningkatkan ilmu fotografi travel anda? Menggunakan pelbagai sumber dalam talian, anda boleh meningkatkan kemahiran mengedit dan mempelajari teknik fotografi yang berbeza. Pasti selepas ini gambar anda akan lebih wow!

Walaupun travel bukanlah pilihan yang tepat buat masa ini, kami percaya bahawa anda tidak perlu berhenti membuat perancangan perjalanan yang hebat untuk masa akan datang.

Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry