Semalam, satu berita mengejutkan telah dilaporkan menerusi MStar Online yang mana pelakon dan pendakwah bebas Pencetus Ummmah (PU) Riz telah disahkan positif wabak COVID-19.

Demam Selama Tiga Hari 

Menurut PU RIz atau nama sebenarnya Muhammad Haris Mohd Ismail dia disahkan positif selepas mengalami demam panas semenjak tiga hari yang lalu dan menjalani ujian saringan di Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM) semalam.

IKLAN

“Saya demam sejak tiga hari lalu. Jadi, semalam saya pergi buat pemeriksaan di PPUM. Apabila dihubungi tadi, hasil ujian saya positif Covid-19″

Biarpun begitu, pelakon Lelaki Kiriman Tuhan ini redha mendapat perkhabaran tersebut dan menganggap ianya sebagai ujian daripada Allah.

“Saya reda dengan berita ini. Saya anggap ia adalah ujian Allah SWT. Kalau kita menjaga kesihatan sekali pun, tapi kalau Allah nak datangkan sakit juga, memang tak boleh elak.

“Apa pun, saya mengharapkan doa daripada semua semoga cepat sembuh dan bebas daripada wabak ini,”

Kunjungi Masjid Jamek Seri Petaling Tunaikan Solat 

Difahamkan, ambulans dari PPUM telah datang ke rumahnya dan dia ditempatkan di sana untuk rawatan lanjut.Kongsinya lagi, sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilaksanakan dia hanya berada di rumah, namun dia kerap mengunjungi Masjid Jamek Seri Petaling untuk menunaikan solat sebelum ianya ditutup kerana penyebaran wabak tersebut.

“Sepanjang PKP, kalau keluar rumah pun pergi barang keperluan saja. Cuma, rumah saya betul-betul berada di hadapan Masjid Jamek Seri Petaling. Saya juga kerap sembahyang di situ sebelum masjid itu ditutup akibat wabak ini,”

Terdahulu,menerusi laman Twitter nya, PU Riz memaklumkan bahawa bapa saudaranya disahkan positif dan kini berada di hospital bagi menjalani rawatan.