Spesifikasi kamera pada peranti mudah alih baru Apple, iPhone 12, dikatakan menyematkan sensor pengimbas LiDAR. Ini datang dari kebocoran salah satu laman tech, Pocket Lint.

Pengimbas LiDAR (Light Detection and Ranging) adalah teknologi optik pengesanan jarak jauh untuk mengukur jarak. Sensor yang digunakan akan menembakkan laser dan jaraknya akan diukur dari berapa lama laser melantun semula ke sensor. Pengimbasan menggunakan LiDAR boleh digunakan untuk memetakan bentuk permukaan Bumi.

Sebagai tambahan kepada sensor LiDAR, juga mencatat bahawa Apple sedang menyediakan dua varian telefon, Pro 12 Pro dan 12 Pro Max.

IKLAN

Bagaimana LiDAR berfungsi?

Menurut iFixit, LiDAR serupa dengan FaceID. Kedua-duanya mengimbas menggunakan laser untuk menentukan kontur. Perbezaannya adalah, FaceID digunakan untuk menentukan kontur muka pengguna manakala LiDAR biasanya digunakan untuk mengimbas kontur wajah Bumi.

Dari hasil membongkar iPad Pro 2020, menurut iFixit kualiti pengimbasan sensor LiDAR tidak setanding dengan sensor FaceID TrueDepth. Kerana menurutnya sensor LiDAR tidak harus tepat seperti FaceID. Walau bagaimanapun, dari segi keupayaan untuk mengukur jarak, sensor LiDAR masih lebih baik daripada kamera 3D ToF, seperti yang dipetik oleh NotebookCheck.

iPhone 12 dikatakan bakal mempunyai saiz skrin 5.4 inci, 6.1 inci dan 6.7 inci, menggunakan skrin OLED dan menyokong sambungan 5G. Selain itu, dua varian iPhone 12 juga dikhabarkan menggunakan cipset Apple A14 SoCs.

Sebagai tambahan kepada iPhone 12, Apple dikatakan membuka pesanan untuk dua peranti mudah alih terkini mereka, iPhone 9 dan iPhone ‘murah’ yang dipanggil SE.