Ketika musim panas, penggunaan penghawa dingin adalah menjadi keperluan. Bagaimanapun, di saat kita diancam oleh virus Covid-19, ramai yang bimbang adakah selamat untuk menggunakan penghawa dingin dan bolehkah Covid-19 disebarkan melalui saluran udara?

Kajian yang dijalankan selepas wabak SARS pada tahun 2003 menunjukkan bahawa beberapa jangkitan berlaku di bangunan tinggi apabila udara yang tercemar meningkat melalui lubang-lubang udara bangunan dan pangsapuri.

Covid-19 berasal dari keluarga yang sama seperti SARS, yang dikenali sebagai virus korona, dan kedua-duanya mempunyai banyak persamaan.

IKLAN

“Setakat ini, kita tidak melihat bukti bahawa virus Covid-19 dapat menyebar melalui sistem penghawa dingin. Virus ini merebak melalui titisan yang boleh terapung di udara untuk masa yang singkat sebelum jatuh di permukaan,” Dr. Maher Balkis, doktor kakitangan bersekutu penyakit berjangkit di Klinik Cleveland Abu Dhabi, seperti yang dipetik oleh Alarabiya, Selasa (7/4).

Satu kajian yang dijalankan di China pada awal tahun ini mengenai Kluster kes virus Covid-19 yang semuanya datang dari sebuah restoran yang sama sekali menunjukkan bahawa virus itu tidak merebak melalui sistem penghawa dingin.

“Namun, ada kemungkinan bahawa arus udara yang disebabkan oleh pendingin udara mungkin telah membenarkan titisan di udara menyebar lebih jauh dari yang sepatutnya,” Balkis menjelaskan.

“Penemuan ini disokong oleh apa yang kita ketahui tentang virus lain seperti influenza, yang tidak diketahui menyebar melalui sistem saluran udara, melainkan menyebar melalui kontak dekat dan titisan yang terinfeksi,” tambahnya.