Majikan yang ingin memohon skim subsidi gaji yang disasarkan kepada perusahaan kecil dan sederhana (PKS) boleh menghantar permohonan mereka ke Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO) mulai Khamis ini (9 April).

Mengikut nasihat soalan lazim (FAQ) yang dikeluarkan oleh Kementerian Sumber Manusia pada hari Rabu (8 April), aplikasi ini boleh dilakukan secara online di prihatin.perkeso.gov.my.

Ia menambah bahawa tarikh permohonan subsidi akan ditutup pada 15 September, tertakluk kepada beberapa banyak dana yang masih ada atau jika kerajaan membuat apa-apa keputusan lain.

IKLAN

Subsidi upah akan dikreditkan ke akaun majikan dalam tempoh 7-14 hari dari tarikh kelulusan, kata FAQ. Ia menambah bahawa majikan akan dimaklumkan tentang status permohonan mereka melalui emel dan senarai majikan yang diluluskan juga akan dipaparkan dilaman web PERKESO eiscentre.perkeso.gov.my.

Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata pada hari Isnin (6 April) bahawa program subsidi gaji yang diumumkan pada 27 Mac akan diperluaskan dari RM5.9 bilion kepada RM13.8 bilion, peningkatan sebanyak RM7.9 bilion.

Program ini adalah sebahagian daripada pakej tambahan, bernilain RM10 bilion, bertujuan untuk meringankan beban kewangan PKS dan seterusnya memastikan 2.3 daripada tenaga kerja akan terus bekerja.

Di bawah inisiatif tambahan, semua syarikat dengan pekerja tempatan yang mendapat gaji bulanan masing-masing sebanyak RM4,000 atau kurang, layak mendapat subsidi upah.

Bagi syarikat yang mempunyai tenaga kerja lebih daripada 200 orang, kerajaan akan menyediakan subsidi gaji sebanyak RM6,000 sebulan bagi setiap pekerja yang ditahan.

Walau bagaimanapun, bilangan maksimum pekerja yang layak dituntut syarikat dinaikkan daripada 100-200 pekerja.

Bagi syarikat yang mempunyai pekerja antara 75-200, mereka akan menerima subsidi gaji sebanyak RM800 sebulan bagi setiap pekerja, manakala syarikat yang kurang daripada 75 orang pekerja akan diberi subsidi upah sebanyak RM1,200 sebulan bagi setiap pekerja.

Walaupun tidak ada syarat yang ditetapkan untuk syarikat dengan kurang daripada 75 pekerja, syarikat-syarikat dari 2 kategori yang lain perlu membuktikan bahawa pendapatan mereka telah menurun sebanyak lebih daripada 50% berbanding Januari tahun ini.

Bantuan ini adalah untuk tempoh 3 bulan dan khusus untuk majikan yang berdaftar dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) atau pihak berkuasa tempatan sebelum 1 January 2020 dan didaftarkan dengan Perkeso.

Muhyiddin berkata kira-kira 4.8 juta pekerja akan mendapat manfaat daripada inisiatif itu.

Bagi majikan yang memilih untuk menerima bantuan ini, mereka dikehendaki mengekalkan pekerja mereka sekurang-kurangnya 6 bulan – 3 bulan dimana mereka menerima subsidi dan tiga bulan selepas itu.

IKLAN

Menurut FAQ, mereka yang berhenti bekerja, pekerja bebas, pekerja asing dan penjawat awam tidak layak menerima subsidi.

Sumber: TheStar