Jenazah penyanyi popular Indonesia, Glenn Fredly akan dimakamkan di Tanah Kusir, Jakarta, pada hari ini, Khamis (9 April 2020). Namun, pihak keluarga telah meminta untuk mana-mana tetamu kecuali keluarga terdekat dan kenalan mendiang untuk tidak menghadiri majlis pengebumian pelantun Januari ini.

Keadaan Tidak Mengizinkan 

Permintaan tersebut dibuat kerana situasi yang tidak mengizinkan berikutan penularan wabak COVID-19 yang turut melanda negara itu. Menurut adik kandung Glenn, Uci jenazah abangnya akan dikebumikan selepas upacara keagaamaan sekitar jam 11.00 pagi.

IKLAN

“Kita jangka upacara keagamaan akan selesai pada jam 11 pagi. Akan ada banyak penghormatan terakhir dari rakan-rakan mendiang apatah lagi dari bandnya” ujar Uci ketika ditemui oleh Detik.com di rumah duka Heaven Dharmais, Jakarta.

“Dengan rasa hormat, kami berharap agar para pelawat tidak hadir dalam proses pengebumian kerana situasi dan keadaan yang tidak mengizinkan ketika ini,” kata wakil dari keluarga Glenn, Mozes Latuihamalo.

Mohon Doa Buat Keluarga 

Dalam pada itu, Mozes turut mengharapkan agar semua kenalan dan peminat mendiang dapat mendoakan agr mereka sekeluarga tabah dengan khabar pemergian Glenn.

“Doa rakan-rakan sekalian di mana pun berada sudah lebih dari cukup untuk menguatkan kami dalam rasa duka ini.”

Glenn Fredly,44 tahun meninggal dunia di RS Setia Mitra, Jakarta Selatan, pada malam Rabu (8 April 2020) setelah berjuang melawan penyakit radang otak(meningitis). Selama hidupnya, Glenn dikenal sebagai selebrit yang verstail disamping mempunyai 10 buah album solo sepanjang hayatnya.