Aplikasi Zoom merupakan salah satu aplikasi pilihan untuk para pekerja untuk mengadakan mesyuarat secara dalam talian. Populariti Zoom telah melonjak naik sejak banyak negara di dunia mengenakan ‘lockdown’, disebabkan oleh wabak virus korona.

Termasuk di Malaysia, Zoom adalah altenatif bagi yang bekerja dari rumah, dengan mengadakan pertemuan atau mesyuarat secara dalam talian. Walau bagaimanapun, Zoom dikhabarkan mengalami masalah keselamatan, kerana kemudian diketahui bahawa aplikasi itu tidak mempunyai enkripsi end-to-end.

Ini membolehkan mesej atau maklumat yang disampaikan melalui Zoom berpotensi dicuri atau digodam.

IKLAN

Jadi, selain Zoom, apa aplikasi lain yang boleh digunakan untuk mengadakan mesyuarat atau perbincangan dalam talian, semasa work from home (bekerja dari rumah)?

Berikut kami ringkaskan daripada Smartmeetings.com, Selasa (04/07/2020).

1Whatsapp

Selain dapat digunakan untuk berbual, aplikasi ini juga boleh digunakan untuk mesyuarat kerja atau perbincangan jarak jauh.

Anda boleh menggunakan ciri panggilan video ini dengan kapasiti maksimum 4 orang.

2Google Hangsouts Meet

Aplikasi perbualan dalam talian milik Google ini dapat membuat panggilan video dengan 250 pengguna sekaligus dalam panggilan video.

3Skype

Skype adalah aplikasi milik Microsoft yang dapat menampung 25 orang untuk bertemu dalam talian dalam satu panggilan. Skype boleh diakses menerusi pelbagai peranti, termasuk komputer (PC atau komputer riba), telefon pintar, ke televisyen yang mempunyai kemudahan sokongan.

Selain dapat membuat panggilan video jarak jauh, Skype juga menyediakan media perbualan berasaskan teks secara individu atau dalam kumpulan.

4Facetime

Aplikasi Facetime adalah produk Apple yang hanya boleh digunakan pada semua produk Apple seperti iPhone, iPad, dan sebagainya. Facetime dapat menampung sehingga 32 orang dalam satu panggilan video.

IKLAN

Aplikasi ini boleh menggunakan kamera depan atau kamera belakang untuk menunjukkan objek kepada rakan sekerja dalam kumpulan panggilan video.

5Slack

Slack adalah aplikasi perbualan berdasarkan kumpulan yang boleh digunakan untuk berkomunikasi. Biasanya aplikasi ini digunakan oleh sekumpulan syarikat atau pasukan. Aplikasi ini boleh digunakan untuk berkongsi dokumen dan panggilan video dengan sehingga 15 orang dalam satu panggilan.

6Cisco Webex

Aplikasi ini mungkin kelihatan asing kepada anda, tetapi ia sering digunakan oleh beberapa syarikat besar. Aplikasi berasaskan panggilan video ini mempunyai bilangan peserta panggilan maksimum sehingga 100 orang.

Walau bagaimanapun, jumlah ini berbeza bergantung pada pakej langganan yang digunakan. Ciri-ciri dalam aplikasi Cisco Webex termasuk perkongsian skrin, Google Assistant dan sokongan Google Home Hub, ciri papan maya untuk lukisan, dokumen yang memuat naik ciri-ciri, kepada ciri-ciri untuk merakam perbualan video.