Anak sulung ahli tinju legenda Muhammad Ali mengenang bapanya sebagai pemeluk Islam kuat kepada Islam.

“Ayah saya percaya sepenuh hati kepada Islam. Dia sudah bersedia  mati untuk itu,”– kata Muhammad Ali Jr dilaporkan oleh The Sun, Ahad, 13 April, 2020.

IKLAN

Menurut Ali Jr, ayahnya pernah berkata, “Aku tidak akan mencela agamaku. Sekiranya aku  menghadapi tembakan, aku sudah bersedia.”

Namun menurut anaknya, Ali boleh menerima semua orang tanpa melihat agama dan warna kulitnya.

“Dia berkata, ‘Lihatlah orang dan hormati mereka sebagai manusia.’ Perkara lain yang dia ajarkan kepada saya, dia berkata, Saya tidak peduli samaada orang itu Yahudi, Kristian atau Muslim di ruangan yang sama, asalkan mereka percaya kepada Tuhan’,” – kata Ali Jr.

“Keperibadiannya tidak seperti orang lain. Saya tidak pernah bertemu dengan sesiapa yang mempunyai keperibadian yang lebih baik,” katanya.

Dia sentiasa mengajar anak-anaknya untuk mempedulikan seseorang yang bukan kerana asal atau warna kulit mereka.

Ali Jr membantu wartawan British, Fiaz Rafiq menulis biografi ayahnya yang bertajuk Muhammad Ali: The Life of a Legend.

Pada 4 Jun 2016, Muhammad Ali meninggal dunia pada usia 74 tahun  akibat masalah pernafasan di Phoenix, Arizona. Muhammad Ali diketahui meghidap sakit Parkinson’s. Penyakit yang dihidapi Allahyarham dipercayai berpunca dari ribuan tumbukan ketika beliau membina nama dalam sukan tinju, yang menyebabkan masalah bertutur buat dirinya.