Ketika para petugas barisan hadapan ‘frontliners’ sedang bertungkus lumus memberikan yang terbaik untuk membendung penularan wabak COVID-19, perhatian turut diberikan kepada salah seorang frontliner yang bertugas di Hospital Putrajaya.

Aktif Dalam Kerja Amal 

Siapa sangka, figura ini iaitu Dr Nisha Thayananthan sebenarnya salah seorang peserta Miss World Malaysia 2019. Menerusi perkongsian BERNAMA, Dr Nisha kini aktif membantu golongan memerlukan yang terkesan akibat wabak ini.

IKLAN

Sebelum ini, dia telah memandu ke beberapa lokasi di Kuala Lumpur dan Seremban, negeri kelahirannya, untuk mengagihkan sumbangan seperti beras, minyak masak dan susu.

“Saya dididik dengan prinsip memberi adalah lebih baik daripada menerima, terutama kepada golongan kurang bernasib baik. Ibu bapa saya menjadi inspirasi.

“Saya sudah lama sertai misi kemanusiaan, sepanjang perjalanan ini, saya telah bertemu ramai orang susah, terutama semasa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP),” katanya.

Guna Wang Sendiri 

Dedahnya, sejak penularan COVID-19, ramai orang menghubunginya untuk mendapatkan bantuan malah Dr Nisha juga telah menggunakan wang sendiri bagi membantu mereka.

“Selalunya saya guna duit sendiri untuk membantu mereka dan meluangkan masa dengan kerja amal,”

Sebgai info, ibu kepada ratu cantik ini juga telah menguruskan rumah penjagaan orang tua serta pusat perlindungan haiwan terbiar di Petaling Jaya, Selangor. Difahamkan kadang-kala dia turut membantu ibunya dalam menguruskan pusat kebajikan ini.

“Semasa krisis ini, banyak pengorbanan dibuat oleh rakan-rakan saya demi menyelamatkan nyawa, bekerja siang dan malam selain terpaksa berjauhan dengan keluarga tersayang.

“Sebagai doktor, saya mahu semua orang berhati-hati dan duduk di rumah kerana kami sedang bertungkus lumus membasmi COVID-19,” katanya.

Dalam perkongsian BERNAMA, turut disertakan pautan e-mel Dr Nisha buat mereka yang ingin memberi sumbangan dengan menghubunginya menerusi [email protected]