Syarikat penerbangan Air Tahiti Nui TN064 mencatat rekod dunia dengan penerbangan domestik terpanjang pada tahun 2020.

Syarikat penerbangan itu terbang dari Papeete, Polinesia Perancis ke Paris, Perancis dengan jarak 9,775 batu dan masa perjalanan 15 jam 45 minit.

IKLAN

Penerbangan dengan Boeing 787 Dreamliner terbang non stop(tanpa henti). Rekod penerbangan terpanjang yang berlaku pada 14 Mac 2020 itu sebenarnya berada di luar laluan biasa.

Dipetik dari CNN TRAVEL, penerbangan Air Tahiti Nui biasanya akan membuat persinggahan di Los Angeles, Amerika Syarikat. Namun, kerana sekatan untuk mencegah penularan virus korona, pesawat itu tidak dapat berhenti di situ.

Air Tahiti Nui, Boeing 787 Dreamliner

Pesawat terpaksa terbang tanpa henti. Sebelum ini, rekod penerbangan terpanjang dicatatkan oleh Singapore Airlines yang terbang sejauh 9.534 batu dari Singapura ke Newark, New Jersey, Amerika Syarikat.

Menjawab perkara ini, syarikat penerbangan Perancis dengan cepat mengatakan bahawa laluan itu hanya berlaku sekali.

Laluan ini bukan penerbangan tetap yang dijadualkan. Daripada menghubungkan melalui Los Angeles, Air Tahiti Nui sebaliknya akan melakukan persinggahan di Pointe-a-Pitre, Guadeloupe (pulau di perairan Caribbean) di masa depan.

Jenis pesawat Boeing 787 ini diketahui mampu memuatkan sebanyak 330 penumpang. Namun, penerbangan itu hanya membawa 130 penumpang.

Dipetik dari Airfarewatchdog, jumlah penumpang yang sedikit membuatkan pesawat mempunyai bahan bakar tambahan yang cukup untuk membuat penerbangan panjang tanpa berhenti.