Cessna Kutz, seorang jurugambar yang berasal dari Amerika Syarikat berjaya merakam  fenomena pelangi mendatar di langit Los Angeles melalui lensa kameranya.

Menurut laporan Bored Panda, pemandangan indah itu diambil semasa lawatannya ke Danau Sammamish. Foto itu kemudian dimuat naik ke Instagram pada 24 Mac lalu.

IKLAN

“Menyaksikan fenomena yang cukup hebat di Tasik Sammamish hari ini,” tulisnya mengenai foto itu.

“Pelangi mendatar! Bagi saya, ini adalah pesanan kecil untuk berpegang pada harapan dan cinta, bukannya ketakutan dan panik pada masa-masa yang tidak menentu ini. Semoga semuanya selamat, kawan-kawan.”

Foto tersebut kemudiannya viral di dunia maya. Pengguna Instagram menghargai gambar pelangi mendatar yang telah ditangkap oleh Cessna.

Penjelasan Ilmiah di Sebalik Fenomena Pelangi Mendatar

Pelangi mendatar yang diambil oleh Cessna Kutz sebenarnya merangkumi fenomena  circumhorizontal arc yang juga disebut pelangi api. Fenomena ini berlaku ketika matahari berada pada titik lebih tinggi daripada 58 darjah.

Faktor lain yang mencetuskan pelangi api adalah adanya awan sirus. Kristal ais heksagon di awan akan membiaskan cahaya matahari melalui spektrum warna pelangi.

Fenomena ini sebenarnya bukanlah sesuatu yang jarang berlaku, terutamanya di Amerika Syarikat. Kemungkinan menyaksikan pelangi api pada musim panas agak besar. Tetapi penduduk di negara lain mungkin lebih sukar untuk bertemu dengannya. Jadi kemunculannya tetap menarik perhatian.