Sudah lama dinanti, iPhone SE (2020) akhirnya dilancarkan secara rasmi minggu ini. Telefon bimbit termurah dari Apple adalah penerus keluaran iPhone SE generasi pertama 2016.

SVP Worldwide Marketing Apple, Phil Schiller, mendedahkan bahawa iPhone SE pertama adalah model yang popular di kalangan pengguna kerana menawarkan kombinasi “saiz kecil, prestasi tinggi, dan harga yang berpatutan”

IKLAN

“iPhone SE generasi kedua dibangun di atas landasan ini dan melaksanakan peningkatan dalam semua aspek,” kata Schiller di laman web Apple.

IPhone SE generasi kedua kelihatan seperti iPhone 8, dengan skrin Retina HD True Tone 4.7 inci dan butang utama yang berfungsi sebagai pengimbas cap jari Touch ID pada bingkai bawah.

Seperti iPhone 8 juga, iPhone SE generasi kedua kalis air dengan pensijilan IP67 dan mempunyai lapisan belakang kaca untuk menyokong pengecasan bateri tanpa wayar.

Harga Lebih Murah

IPhone SE yang baru sekaligus menggantikan kedudukan iPhone 8 dalam barisan telefon pintar Apple. Harganya  bermula dari US $ 399 (RM 1736), lebih murah daripada iPhone 8 dengan harga semasa US $ 450 (RM 1958).

Tidak seperti iPhone 11 dan iPhone 11 Pro, iPhone SE hanya dilengkapi dengan satu kamera di bahagian belakang, dengan resolusi 12 megapiksel (f / 1.8) yang mampu merakam video dan foto 4K 60 FPS dalam mod potret.

“Ini adalah kamera tunggal terbaik kami untuk merakam foto dan video yang hebat, sambil mengekalkan harga yang sangat berpatutan,” kata Schiller,

Di bahagian depan, iPhone SE terdapat kamera FaceTime dengan resolusi 7 megapiksel. Ciri-ciri lain termasuk sokongan untuk pengecasan pantas 18 watt melalui kabel Lightning yang didakwa mampu mengecas hingga 50 peratus dalam 30 minit.

Apple akan mula membuka pra-pesanan iPhone SE pada 17 April, sementara penghantaran akan dilakukan pada 24 April.