Ketika ini, nama Datuk Dr Noor Hisham Abdullah antara yang menjadi perhatian dalam dan luar negara. Bukan sahaja kerana memegang mandat yang besar dan berwibawa, malah penampilan yang sentiasa kemas dan tenang dalam berkongsi sebarang maklumat mengenai perkembangan semasa wabak COVID-19 ini dipuji oleh rakyat Malaysia.

3 Doktor Terbaik Dunia

Tidak hairanlah Dr Noor Hisham diiktiraf sebagai antara 3 doktor terbaik di dunia dalam menangani situasi Covid-19. Menurut laporan CGTN, Noor Hisham adalah antara tiga doktor terulung peringkat global dalam perang menentang Covid-19 selain pakar penyakit berjangkit Amerika Syarikat (AS), Dr Anthony Fauci dan Ketua Pengarah Kesihatan New Zealand Ashley Bloomfield.

IKLAN

10 Yang Menarik Mengenai Dr Noor Hisham Abdullah 

Bagi mengenang jasa dan berbangga dengan pencapaian figura ini, Murai.my tampilkan beberapa fakta menarik mengenai wira negara ini yang dipetik dari pelbagai sumber.

1Berasal Dari Keturunan Cina 

Berumur 57 tahun, Dr Noor Hisham berasal dari sebuah keluarga susah berketurunan Cina dan pernah tinggal di sebuah flat di Jalan Loke Yew, Kuala Lumpur.

2Diambil Sebagai Anak Angkat

Ketika berusia 13 tahun, Dr Noor Hisham diambil sebagai anak angkat oleh sebuah keluarga Melayu.

3Presiden Dan Ketua Pengarah 

Merupakan seorang pakar bedah dan Ketua Pengarah Kesihatan di Kementerian Kesihatan Malaysia sejak 2013. Beliau juga merupakan Presiden Majlis Perubatan Malaysia.

4Pakar Bedah 

Menyandang jawatan sebagai Pakar Bedah Umum pada tahun 1994 sebelum bertugas sebagai Pakar Bedah Umum Hospital Putrajaya pada 2004.

5Mempunyai Pelbagai Kelulusan 

Mempunyai kelulusan Ijazah Sarjana dalam bidang Surgeri dan Ijazah Doktor Perubatan daripada Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM). Pernah melanjutkan pengajian dalam bidang Pembedahan Endokrin serta melakukan latihannya di beberapa universiti di Adelaide dan Sydney, Australia.

632 Tahun Dalam Bidang Perubatan 

Mula menyertai perkhidmatan awam sebagai Pegawai Perubatan pada Ogos 1988.

Dr Noor Hisham menyandang jawatan sebagai Ketua Jabatan Pembedahan Payudara Endokrin dan Pembedahan Am di hospital sama sebelum bergelar Pakar Perunding Bedah Kanan Hospital Putrajaya pada 2007.

IKLAN

7Cipta Sejarah Malaysia 

Rakyat Malaysia pertama diberi kepercayaan memegang mandat Pengerusi Jawatankuasa Pembedahan Global, Persatuan Pembedahan Antarabangsa (ISS) bagi sesi 2017 hingga 2021.

Pada 3 April 2020, Dr Noor Hisham dipilih menyertai sekumpulan saintis dunia untuk membuat kajian memerangi pandemik Covid-19.

8Wajah Yang Dinantikan Rakyat Malaysia

Sejak sebulan yang lalu, setiap hari sekitar pukul 5 atau 5.30 petang, rakyat Malaysia akan ternanti-nantikan sidang media Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) yang dikendalikan oleh beliau sendiri bagi mengetahui perkembangan semasa kes Covid-19 di seluruh negara.

9Tolak Gelaran Wira Negara 

Dalam nada merendah diri, beliau menolak gelaran wira negara kerana menurutnya ketika ini bukan tentang dirinya sebaliknya keutamaan harus diberikan bagi memerangi Covid-19

“Sekarang ini bukan tentang saya, tetapi apa kami boleh lakukan terhadap Covid-19. Jadi pada saya tak penting (gelaran wira negara), yang penting adalah perkhidmatan,” katanya kepada media

10Anak Ikut Jejak Langkah 

Mempunyai seorang anak lelaki yang mengikut jejak langkahnya sebagai pegawai perubatan di sebuah hospital kerajaan di negeri pantai timur tanah air.