Rata-rata masyarakat di Indonesia tertanya-tanya apakah agama yang dianuti oleh mendiang Glenn Fredly. Isu ini menjadi perdebatan lagi-lagi isterinya dikhabarkan masih menganut agama Islam.

Agama ‘kemanusiaan’

Menurut laporan dari Suara.com, bekas Menteri Agama Lukman Hakim Saifuddin mendedahkan bahawa mendiang Glenn Fredly menganut agama ‘kemanusiaan’ .

Bunyinya agak asing di telinga kita, namun hal ini  juga telah yang disampaikan oleh penggiat muzik Indonesia dan bekas pengurus Glenn Fredly, Adib Hidayat melalui akaun Twitternya.

IKLAN

“Agama @GlennFredly adalah kemanusiaan,” kata  @lukmansaifuddin memberi ucapan pada majlis pengebumian Glenn Fredly yang lalu. “

Lukman Hakim kemudian menjawab kenyataan Adib Hidayat itu lalu dia mengaku bersyukur kerana ada pihak yang bersetuju dengannya.

“Saya bersyukur kerana ramai yang bersetuju dengan kenyataan saya.
Bagi mereka yang tidak mengerti, bersyukur saja kepada Tuhan, “tulis Lukman Hakim.

Lukman Hakim berkata, kemanusiaan yang menjadi semangat Glenn Fredly dalam muzik dan aktiviti.

“Karena kemanusiaanlah yang selama ini menjadi spiritnya,”  tulis Lukman di Suara.com

Dia juga menyebut bahawa Glen Fredly bukan sahaja pemuzik yang boleh dipercayai, tetapi juga aktiviti kemanusiaan yang gigih. Glenn Fredly, kata Lukman Hakim, adalah pendamping dan sahabat kaum marjinal ( Masyarakat kecil atau kaum yang terpinggirkan).

Dalam artikel itu, Lukman juga mengatakan bahwa Glenn tidak peduli dengan kepelbagaian agama yang menjadi ciri Indonesia, tetapi dia lebih menfokuskan dengan nilai-nilai kemanusiaan.

Cetus Kekeliruan Netizen

Tweet mereka berdua ini membuat masayarakat Indonesia merasa keliru dan masing-masing menunjukkan pelbagai respon.

“Sejauh yang saya tahu di Indonesia ada 6 agama rasmi, tidak ada Agama Kemanusiaan. Apakah sudah ada tambahan agama baru lagi yang bernama Kemanusiaan “-kata akaun a_sagraan.

IKLAN
Lukman Hakim

Lukman Hakim adalah salah seorang tokoh yang kenal rapat dengan mendiang Glenn Fredly. Pada tahun 2018, Lukman dijemput untuk bercakap mengenai muzik di Persidangan Muzik Islam di IAIN Ambon. Pada masa itu, Lukman Hakim, yang masih bertugas sebagai Menteri agama, dijemput khas oleh Glenn Fredly.

Untuk makluman, pemuzik Glenn Fredly meninggal di Hospital Setia Mitra Fatmawati, Jakarta Selatan, Rabu (8/4) sekitar jam 18:00 WIB kerana meningitis.

Glenn Fredly meninggalkan seorang isteri yang juga artis bernama Mutia Ayu dan seorang bayi yang baru berusia 40 hari.