Apple memang sering menjual aksesori untuk rangkaian modelnya pada harga yang tinggi. Contoh baru-baru ini, dalam acara iPhone SE minggu ini, pengeluar juga memperkenalkan satu set roda untuk rangkaian komputer Mac Pro.

Walaupun fungsinya hanya untuk memudahkan Mac Pro untuk bergerak dengan meluncur, wheels kit yang terdiri daripada roda ini dijual dengan harga yang luar biasa US$ 699 atau setara dengan harga iPhone 11 64 GB di Amerika Syarikat.

IKLAN

“Roda keluli tahan karat dan getah ini memudahkan anda menggerakkan Mac Pro anda, sama ada meluncurkannya dari bawah meja anda ataupun keliling studio,” tulis Apple di laman web  Apple mengenai roda tersebut.

Tidak dijelaskan sama ada terdapat bahan binaan atau ciri khas yang menjadikan harganya agak mahal. Pengguna masih perlu memasangnya sendiri di bawah casing Mac Pro dengan kekunci hex dan alat lain.

Harga US$ 699 itu adalah jika membeli set roda ini secara berasingan. Jika dibeli secara bundle dengan komputer Mac Pro, harganya akan menjadi US$ 400 seperti yang dilaporkan oleh The Verge.

Sebelum ini, Apple juga ada menawarkan aksesori pemegang monitor (Pro Stand) Apple Pro Display XDR dengan harga US$ 1,000 dolar AS.