Penyanyi dan pelakon yang terkenal menerusi filem hits Dilan 1991, Iqbaal Ramadhan sedang hangat diperkatakan dikalangan peminatnya di Indonesia. Namanya bahkan menjadi topik yang popular di Twitter setelah khabar angin beredar bahawa dia gay.

Isu ini berasal dari satu akaun Twitter yang menyebut Iqbaal seperti kacang melupakan kulit dan mengatakan bahawa Iqbaal dulu menyukai kaum sejenis.

IKLAN
Sumber: Twitter

Seorang netizen dengan menggunakan nama  @ArliNabil beberapa ketika lalu menceritakan kisah kehidupan Iqbaal sebelum akhirnya menjadi terkenal.

Pemilik akaun itu mengakui bahawa ayahnya banyak membantu dalam karier Iqbaal dalam dunia hiburan.

“Saya sangat menyokongnya untuk menjadi artis. Kerana ia mempunyai penampilan dan suara yang baik. Pada tahun 2011 dia tidak menjadi apa-apa. Tidak ada apa-apa. Saya selalu menyokongnya untuk menampung dia memberi wang untuk ulang alik pergi audisi. Janji akan terus bersama tetapi mana? ” tulis akaun.

Dia seterusnya meluahkan rasa kecewa kerana dia merasakan Iqbaal meninggalkannya setelah berjaya. Tidak sampai di sana, pemilik akaun lelaki itu malah mengatakan bahawa Iqbaal Ramadan mempunyai orientasi seks yang songsang iaitu gay.

Susulan dari isu ini,  terlihat beberapa pengguna twiiter berkongsi foto Iqbaal bersamanya. Dalam foto lain, Iqbaal juga dilihat sedang tidur bersama rakan-rakan lelaki dan mengejutkan, salah satu foto yang diedarkan di laman Instagram yang menunjukkan Iqbal sedang berada di pesta gay di Amerika Syarikat.

Sumber: Twitter
Sumber: Twitter

Sementara itu, sehingga kini Iqbaal sendiri belum memberikan komen mengenai isu bahawa dia gay.