Lagu ‘Aisyah Istri Rasulullah’ memang disukai oleh ramai orang. Bermula dari Nisa Sabyan, Via Valeen, sehinggalah Dato Sri Siti Nurhaliza membuat cover lagu ini.

Di akaun YouTube Siti sahaja, setakat ini terdapat 1 juta penonton selepas 3 dimuatnaik. Lagu itu menggambarkan kisah cinta antara Aisyah, ummu al mukmin, ibu kepada orang-orang yang beriman. Aisyah adalah satu-satu isteri Rasulullah dengan status anak dara atau gadis.

IKLAN

Lirik lagu menggambarkan keindahan cinta antara Rasulullah dan Aisyah, seperti yang digambarkan dalam lirik seperti di bawah:

Aisyah romantisnya cintamu dengan nabi Dengan baginda kau pernah main lari-lari Selalu bersama hingga ujung nyawa Kau di samping rasulullah

Aisyah sungguh manis oh sirah kasih cintamu Bukan persis novel mula benci jadi rindu Kau istri tercinta ya Aisyah ya Humairah

Rasul sayang kasih rasul cintamu

Lirik Dikritik Kerana Bersifat Manusiawi

Namun, lagu Aisyah Isteri Rasulullah juga mendapat kritikan dari sebilangan pihak. Lagu ini dianggap tidak sesuai kerana menggambarkan ciri fizikal Sayyidah Aisyah.

Mulia indah cantik berseri
Kulit putih bersih merah dipipimu
Dia Aisyah putri Abu Bakar
Istri Rasullullah

Sungguh sweet Nabi mencintamu
Bila lelah Nabi baring di jilbabmu
Seketika kau pula bermanja
Mengikat rambutnya

Dipetik dari REPUBLIKA, eorang pendakwah berasal dari Indonesia, KH  Yahya Zainal Ma’arif atau lebih senang dipanggi Buya Yahya percaya bahawa  tidak ada niat buruk  dari pencipta yang mencipta lagu tersebut.

Dalam ceramah di TV Al Bahjah, Buya Yahya menyebutkan bahawa lagu ini mempunyai kelebihannya, iaitu mengajak orang ramai untuk mengenali Sayyidah Aisyah. Adapun jika ada kekurangan pada puisi, disebut Buya Yahya sebagai manusiawi, sehingga lagu ini juga tidak perlu dihujat.

Buya Yahya juga menasihatkan agar tidak mencirikan badan ketika bercakap mengenai isteri baginda Rasulullah. Menurutnya, penyebutan fizikal yang sangat peribadi boleh membuatkan para lelaki membayangkannya.

Menyambut cadangan Buya Yahya, Yusuf Subhan cover lagu ini dengan versi lirik Buya Yahya. Berikut lirik lagu Sayyidah Aisyah versi Buya Yahya:

IKLAN

Mulia berani lembut hati

Amat cerdas ilmu seluas samudera
Yaa Sayyidah putri Abu Bakar istri Rasulullah
Sungguh Nabi memuliakanmu
Hingga Nabi minum di bekas gelasmu
Bila marah, nabi kan memanja
Sejukkan hatinya
Ummana sungguh terpuji akhlakmu dengan Nabi
Dengan Baginda bunda slalu berseri-seri
Selalu bersama hingga ujung nyawa kau di samping Rasulullah
Sayyidah Aisyah sungguh manis shirah cintamu
Bukan persis novel yang kadang cerita semu
Kau istri mulia,

yaa Aisyah Ummanaa Allah Rahman pilih Rasul untukmu

“Aisyah” dilancarkan pada Mei 2017 di bawah naungan label muzik Media Asia Production Sdn Bhd (Map Music) dari Malaysia. Manakala pencipta dan penulis lirik lagu “Aisyah” adalah Razif bin Zainuddin dari Projector Band.

Lagu ini dinyanyikan semula dan dirombak liriknya menjadi versi agama oleh YouTuber Malaysia bernama Hasbi Haji Muh Ali aka Mr. Bie. Dia kemudian memuat naik video tersebut di akaun YouTubenya yang bernama Mr. Bie pada bulan Ogos 2017. Versi Mr Bie kini lebih dikenali sebagai lagu “Aisyah Istri Rasulullah”.