Baru-baru ini, video secara langsung yang dibuat oleh Dato Sri Aliff Syukri menjadi perhatian ramai. Dalam video tersebut Aliff menunjukkan demonstrasi penjualan penutup muka dan hidung kepada pengikutnya.

Namun tanpa di duga, beliau teruk dikecam oleh netizen semasa melakukan demonstrasi tersebut kerana penutup muka dan hidung miliknya ‘kantoi’ bocor. Rata-rata netizen menyedari wajah Aliff berubah dan ‘cover line’ dengan memotong buah mangga.

IKLAN
View this post on Instagram

Ini bukan lagi satu kelucuan, ini satu pendustaan yang terang-terangan wujud ketika mengiklankan produknya ketika berniaga. Perbuatan Dato Aliff Syukri jelas haram, & jika dia teruskan maka dihukumkan pada zahirnya berdosa. Jika berterusan, maka ia akan menjadi bagian dari dosa besar, dan dia perlu bertaubat pada Allah swt & meminta maaf pada semua yang telah mendengar marketing penipuan dalam penjualan produk Face Mask yang sangat 'Defective' & mungkin akan mengancam nyawa buat siapa yang telah membelinya. Jelas, air menitis dengan laju (Bocor) walaupun hanya diletakkan sedikit sahaja. Kemudian, cepat2 disorokkan ketepi bila tampak kebocoran berlaku disitu dan mengatakan ia produk berkualiti. Sudahlah jual produk yang defective , kemudian menipu dalam penghebahan penjualan pula. Sesungguhnya Dato' Aliff telah mencipta rantaian dosa yang tidak terperi jika berniaga seperti ini. Face mask adalah sangat penting, untuk membasmi kuman / virus dari orang yang memakainya. Mana mungkin Face Mask yg dijual oleh Dato' Aliff tersebut dapat menjalankan peranan utk melindungi orang lain dari si pemakainya & ini merbahaya, bahkan mungkin akan terus memberi ancaman penyakit pada yang lain. Saya dibenarkan tegur terbuka dlm kes seperti ini kerana ia satu hal yg membawa keburukan pada semua. Dato' Aliff, sila hentikan penjualan produk Face Mask ini! Bertaubatlah kepada Allah swt, takutlah pada azab org2 yg menipu dalam perniagaan. Hari ini Allah swt mungkin memberi kamu nikmat, tapi ingat, tidak semua nikmat itu baik utk kamu di hari akhirat, terkadang ia rupanya bagian dari 'Istidraj'. Hati2lah Dato', ramai org yg berniaga tergelincir jatuh masuk ke dalam neraka & menerima azab yang perit dari Allah swt. Kepada seluruh rakyat Malaysia, umumnya saya boleh mengarahkan kini, untuk berhentilah dari membeli produk dia ini & belilah Face Mask yg mematuhi piawaian shj. Sesungguhnya dia telah menipu ketika berniaga, & orang2 seperti ini tidak layak lagi dihormati dalam perniagaannya. Kita dibenarkan utk bersangka buruk kepada peniaga yg jelas & terang-terangan menipu dalam perniagaan utk lebih 'Ihtiyat' (Berhati-hati dengannya). Semoga Allah jaga kita semua dari tipu daya seperti ini.

A post shared by Mr. WD (Official) (@wandazrin) on

Isu itu juga mendapat perhatian pendakwah bebas yang bernama Wan Dazrin Wan Din yang menegur Aliff. Beliau berkata tindakan ini adalah sebagai haram dalam Islam dan dosa besar serta penipuan secara terang-terangan.

Muncul di REDDIT

Gara-gara tularnya video ini sehingga menjadi bahan jenaka ramai orang, kisah “Topeng Aliff Kantoi Bocor” itu mendapat perhatian dunia setelah dikongsikan di laman komuniti antarabangsa.

Video tersebut terpampang di halaman utama Reddit, iaitu laman komuniti internet terkemuka dari Amerika dan Eropah.

“He Tried to prove regular facemask is not effective but end up backfired, (Dia Berusaha membuktikan topeng muka namun tidak berkesan dan akhirnya menjadi kecaman)”

Di laman twitter, hal ini mendapat reaksi positif dan negatif dari pengguna twiiter,

“Aliff Syukri akan gembira kerana dapat tahu dia terkana masuk Reddit atas kebodohannya” tulis pengguna twitter dengan akaun @nutellaiscrack.

Reddit merupakan sumber laman web sosial yang mendapat rating tertinggi.  Reddit juga menjadi media informasi yang digunakan ramai orang untuk mengetahui tentang isu-isu yang hangat dibicarakan orang baik di dunia nyata maupun dunia maya.

IKLAN