Salah satu perkara yang menjadi komponen penting agar telefon pintar tidak menjadi lembab adalah kapasiti RAM. Ya, semakin besar kapasiti RAM yang dimiliki telefon pintar, semakin banyak ia dapat menjalankan program secara serentak pada satu masa atau multitasking.

Saiz RAM kini semakin pelbagai, iaitu 4 GB, 6 GB, 8 GB, malah 12 GB. Telefon pintar dengan kapasiti yang lebih besar, misalnya 12 GB, akan dapat menjalankan banyak program untuk bermain game berat.

Dengan RAM 12 GB tentunya telefon ini lebih cepat dan akan berjalan lancar dalam menjalankan program dan aplikasi di dalamnya. Berikut adalah cadangan untuk telefon bimbit dengan RAM 12 GB.

IKLAN

4Samsung Galaxy S20 Ultra

Via Samsung

Telefon pintar pertama adalah Samsung Galaxy S20 Ultra. Telefon pintar keluaran Samsung ini dikuasakan oleh chipset Exynos 9 Octa-Core 64-bit. Untuk ukuran kapasiti memori, Galaxy S20 Ultra disokong dengan RAM 12 GB dan memori dalaman 128 GB.

Kelebihan lain dari telefon pintar ini ialah kamera 108 MP dengan ciri zoom 100x. Untuk harganya, Samsung Galaxy S20 Ultra bermula dengan harga RM4,999.

3ASUS ROG Phone 2

Via GSM Arena

Seterusnya adalah keluaran telefon pintar gaming ASUS. Siri ROG Phone 2 membawa chipset Qualcomm Snapdragon 855 Plus yang sangat hebat untuk bermain game yang berat.

Ya, pengalaman bermain akan lebih baik kerana ROG Phone dilengkapi dengan RAM 12 GB dan memori dalaman 512 GB. Kelebihan lain, telefon pintar ini adalah bateri yang cukup besar iaitu 6000 mAh. Untuk harganya, ASUS ROG Phone 2 berharga mulai RM2,499.

2Samsung Galaxy Fold

Via TechNave

Ada lagi, terdapat telefon hibrid dari Samsung. Ya, selain dapat berubah bentuk, Samsung Galaxy Fold juga memiliki kapasiti RAM yang luar biasa 12 GB. Galaxy Fold dikuasakan oleh Qualcomm Snapdragon 855 Chipset.

Kelebihan lain dari telefon ini ialah saiz skrin yang besar hingga 7.4 inci lengkap dengan memori dalaman 512 GB. Harganya? Samsung Galaxy Fold dijual pada harga RM8,388.

1Realme X2 Pro Master Edition

Via TheIdealMobile

Terakhir ada Realme X2. Dilengkapi dengan chipset Qualcomm Snapdragon 855 Plus 64-bit. Sudah tentu RAM 12 GB dan memori dalaman 256 GB adalah ciri khas telefon ini.

Ditambah dengan ciri pengecasan pantas yang dapat mengecas 80% kuasa hanya dalam 30 minit. Untuk harganya, telefon ini lebih murah daripada yang lain. Anda boleh mendapatkan Realme X2 Pro Master Edition dengan harga rasmi RM2,349.