Baru-baru ini, pengarah juga pencipta rancangan kartun popular ‘Tom and Jerry’, Gene Deitch, dilaporkan telah meninggal dunia di apartment miliknya di Prague.

Meninggal Dunia Di Usia 95 Tahun

Berita itu disahkan oleh penerbitnya dari Czech, Petr Himmel yang mendedahkan kematian bintang berusia 95 tahun itu adalah tanpa diduga. Menurut laporan Metro.Uk, Gene atau nama sebenarnya, Eugene Merrill Deitch begitu dikenali ramai kerana mencipta pelbagai animasi popular. Selain Tom & Jerry, Gene juga merupakan pencipta watak seperti ‘Munro’, ‘Tom Terrific’, ‘Nudnik’ dan paling popular, ‘Popeye’.

IKLAN

Sempat ‘Selfie’

Sebelum menghembuskan nafasnya yang terakhir, Gene sempat mengabadikan foto selfie nya selepas menjalani kuarantin di rumahnya akibat penularan wabak COVID-19. Bagaimanapun, pihak keluarga menafikan punca kematian akibat wabak tersebut.

Sepanjang hayatnya, sebelum ini Gene pernah bekerja sebagai pelukis untuk Penerbangan Amerika Utara sejurus selepas tamat belajar sebelum dilantik sebagai seorang tentera dan turut memasuki latihan juruterbang.

Bagi siri Tom & Jerry pula, animasi ini pernah memenangi anugerah Oscar. Bukan sekali, malah gandingan kucing dan tikus comel ini berjaya memenangi anugerah tersebut sebanyak tujuh kali!