Foto Menteri Luar Negeri Datuk Seri Hishammuddin Hussein telah mencuri perhatian netizen di laman media sosial.  Ini gara-gara, ada netizen yang berjaya menemui sesuatu yang menarik untuk dikongsikan dalam foto tersebut.

Netizen menemui sebuah buku berwana putih bertajuk ‘PLAYBOY’ di rak buku di belakang Hishammuddin.

IKLAN

Menyedari hal ini, rata-rata pengguna di twitter menjadikan ia sebagai bahan jenaka. Ini kerana ramai tidak menyangka  bahawa seorang Menteri mempunyai sebuah buku Playboy yang berada di sisinya dalam foto itu.

Playboy, jika anda tidak tahu, adalah sebuah majalah terkenal yang menunjukkan wanita dalam keadaan bogel dan diasaskan oleh Hugh Hefner. Ketika mendiang masih hidup, dia memang dikenali  tinggal di rumah besar dengan ditemani berpuluh-puluh teman wanita.

Foto ini telah mengundang reaksi negatif dari netizen sehingga ada yang menasihatkan bekas Menteri Pertahanan tersebut agar menyorokkan majalah lucah itu.

Bukan Majalah Lucah

Namun sangkaan netizen meleset. Ia bukan sebuah majalah yang difikirkan oleh netizen. Setelah diperiksa dengan dekat dan bantuan carian google, diketahui ia adalah buku berjudul ‘Playboy The Book of Cigars Hardcover ‘oleh Aaron Sigmond.

Dipetik dari Amazon, buku ini sebenarnya untuk para pembaca yang gemar menghisap cigar atau cerut Cerut adalah sejenis tembakau yang digulung dan bahan tembakau yang telah dikeringkan serta diperam. Tembakau yang digunakan dalam penghasilan cigar bersih daripada sebarang chemical, nikotin dan tar bukan seperti rokok.

Difahamkan buku ini juga menerangkan informasi mendalam tentang cerut.

Benarlah orang kata, “Don’t Judge A Book By Its Cover”, lain kali selidik dahulu sebelum membuat andaian atau tuduhan.