Gardenia Bakeries (KL) Sdn Bhd (GBKL) telah memperuntukkan lebih daripada RM1 juta bantuan kepada masyarakat pada waktu semasa dan selepas pelaksanaan tempoh Kawalan Perintah Kawalan (PKP).

Bantuan tersebut, dalam bentuk produk Gardenia, sedang diedarkan di seluruh Semenanjung Malaysia untuk isi rumah B40, barisan hadapan (frontliner) dan pelajar di bawah Varsity Program Food Bank.

IKLAN

“Kami tahu cabaran yang dihadapi orang ramai kerana keadaan krisis Covid-19.
Isi rumah dan individu yang bergantung pada upah harian telah mengalami banyak kesulitan semasa masa sukar ini. Hasrat kami adalah untuk meringankan beban mereka yang berjuang untuk menyara hidup”- kata Ketua Pegawai Eksekutif GBKL, Koh Chin Huat.

Semasa fasa pertama PKP, GBKL menyumbang lebih daripada 23,500 produk Gardenia, bernilai kira-kira RM40,000, untuk menolong kumpulan isi rumah B40, barisan hadapan yanag  memerangi wabak Covid-19 dan pelajar universiti di bawah Program Varsity Food Bank.

“Gardenia menghargai semangat barisan hadapan, baik keselamatan perubatan dan awam kakitangan, yang bekerja tanpa lelah untuk merawat dan melindungi Rakyat. Kami juga memahami  penderitaan pelajar dari pelbagai latar belakang yang menghadapi masalah kewangan yang terbatas di kampus dan ingin membantu mengurangkan beberapa kesusahan yang mereka hadapi dalam tempoh ini, ”jelas Koh.

Memahami kesusahan pekerja yang bergaji harian kerana PKL , GBKL memulakan pusingan kedua penghantaran pek hadiah kepada kumpulan isi rumah B40 yang dikenalpasti pada 13 April.

Bekerjasama dengan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKMM), penghantaran bungkusan hadiah ini dijangka akan ambil masa tiga minggu, sehingga 4 Mei, dan akan mencapai jumlah 13,000 kumpulan isi rumah B40 di Semenanjung Malaysia.

Setiap pek hadiah mengandungi sebiji roti Gardenia’s Original Classic, sebotol Auntie Rosie’s Original Homestyle Kaya, dan dua bungkus  Delicia Toaster Waffles

Semasa Tahap 2 MCO, GBKL telah memperuntukkan lebih daripada 13,000 roti Gardenia’s Original Classic, 13,000 botol Kaya dan 26,000 paket Toaster Waffles berjumlah 54,000 produk bernilai RM108,000 khusus untuk isi rumah dalam kategori B40.

Koh juga berharap program bantuan bernilai RM1juta ini dapat memberi keselesaan kepada mereka yang sangat memerlukan. Beliau meminta semua pengguna untuk tetap tenang dan membeli mengikut keperluan biasa isi rumah dan penggunaan harian. Dia juga mengucapkan terima kasih kepada pengguna atas kerjasama mereka dan berterusan menyokong Gardenia.