Baru-baru ini usahawan kosmetik terkenal, Datuk Seri Aliff Syukri ter’kantoi’ topeng muka bocor menjadi tular. Hal ini turut mendapat liputan dari media antarabangsa kerana ia dianggap lucu.

Selain menggunakan pemetik api semasa melakukan demonstrasi beliau teruk dikecam oleh netizen  tersebut kerana penutup muka dan hidung miliknya bocor. Rata-rata netizen menyedari wajah Aliff berubah dan ‘cover line’ dengan memotong buah mangga.

View this post on Instagram

Ini bukan lagi satu kelucuan, ini satu pendustaan yang terang-terangan wujud ketika mengiklankan produknya ketika berniaga. Perbuatan Dato Aliff Syukri jelas haram, & jika dia teruskan maka dihukumkan pada zahirnya berdosa. Jika berterusan, maka ia akan menjadi bagian dari dosa besar, dan dia perlu bertaubat pada Allah swt & meminta maaf pada semua yang telah mendengar marketing penipuan dalam penjualan produk Face Mask yang sangat 'Defective' & mungkin akan mengancam nyawa buat siapa yang telah membelinya. Jelas, air menitis dengan laju (Bocor) walaupun hanya diletakkan sedikit sahaja. Kemudian, cepat2 disorokkan ketepi bila tampak kebocoran berlaku disitu dan mengatakan ia produk berkualiti. Sudahlah jual produk yang defective , kemudian menipu dalam penghebahan penjualan pula. Sesungguhnya Dato' Aliff telah mencipta rantaian dosa yang tidak terperi jika berniaga seperti ini. Face mask adalah sangat penting, untuk membasmi kuman / virus dari orang yang memakainya. Mana mungkin Face Mask yg dijual oleh Dato' Aliff tersebut dapat menjalankan peranan utk melindungi orang lain dari si pemakainya & ini merbahaya, bahkan mungkin akan terus memberi ancaman penyakit pada yang lain. Saya dibenarkan tegur terbuka dlm kes seperti ini kerana ia satu hal yg membawa keburukan pada semua. Dato' Aliff, sila hentikan penjualan produk Face Mask ini! Bertaubatlah kepada Allah swt, takutlah pada azab org2 yg menipu dalam perniagaan. Hari ini Allah swt mungkin memberi kamu nikmat, tapi ingat, tidak semua nikmat itu baik utk kamu di hari akhirat, terkadang ia rupanya bagian dari 'Istidraj'. Hati2lah Dato', ramai org yg berniaga tergelincir jatuh masuk ke dalam neraka & menerima azab yang perit dari Allah swt. Kepada seluruh rakyat Malaysia, umumnya saya boleh mengarahkan kini, untuk berhentilah dari membeli produk dia ini & belilah Face Mask yg mematuhi piawaian shj. Sesungguhnya dia telah menipu ketika berniaga, & orang2 seperti ini tidak layak lagi dihormati dalam perniagaannya. Kita dibenarkan utk bersangka buruk kepada peniaga yg jelas & terang-terangan menipu dalam perniagaan utk lebih 'Ihtiyat' (Berhati-hati dengannya). Semoga Allah jaga kita semua dari tipu daya seperti ini.

A post shared by Mr. WD (Official) (@wandazrin) on

Susulan dari penularan video itu,  Shopee Malaysia memuat naik iklan “Starter Pack” untuk menguji kualiti produk penjual. Iklan itu dimuatnaik pada 21 April yang lalu oleh akaun Shopee_mamak menerusi laman seswangnya. Dengan kata-kata “ Pengguna boleh dapatkan Starter Kit ini untuk menguji produk anda termasuk Facemask”.

IKLAN

Iklan tersebut jelas merujuk kepada isu video demonstrasi Aliff yang tular baru-baru ini.

Sementara itu, rata-rata pengguna  berasa geli hati dengan sindiran tersebut malah memuji langkah Shopee meletakkan iklan itu selain menggesa supaya para penjual di Shopee sentiasa menjaga kualiti barang mereka.

Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry