Selepas ‘Shadow’, ‘Sumpah’, dan ‘Semalam’, Aina Abdul kembali dengan single khas sempena dengan Aidilfitri kali ini.

Lagu Khas Dari Aina Abdul

Biarpun baru hari pertama umat Islam mula menunaikan ibadat puasa dalam bulan Ramadan, namun buat Aina atau nama sebenarnya Nurul Aina binti Abdul Ghani,27 mula memperdengarkan lagu raya pertama yang dihasilkannya yang berjudul ‘Syahdu Di Pagi Syawal.

IKLAN

Gambaran Situasi Negara 

Lagu ini yang menceritakan mengenai seorang anak yang terpaksa berjauhan dengan ibu bapanya di pagi raya seolah-olah melambangkan situasi negara yang kini berada dalam tempoh perintah kawalan pergerakan (PKP) untuk membasmi penularan COVID-19 dan gambaran buat rata-rata mereka yang tidak dapat pulang ke kampung halaman untuk menjaga keselamatan dan kesihatan ahli keluarga masing-masing.

Menariknya mengenai lagu ini yang merupakan penulisan Ainan bersama Wan Zakaria dalam penghasilan lirik lagu, melodinya juga telah digubah oleh Aina sendiri dan susulan lagu diolah Encik Fairuz. Buat pertama kalinya, Aina turut menggunakan khidmat pemain seruling terkenal, Mohar yang juga merupakan percubaan sulung Aina untuk bermain dengan elemen tradisional seperti lenggok lagu dan alat-alat muzik yang digunakan dalam penghasilan lagu ini.

Menerusi carian Murai.my, rata- rata mereka yang sudah mendengar lagu ini berasa sebak dan dalam masa yang sama turut memuji susunan indah lagu ini yang begitu mendalam. Lagu ‘Syahdu Di Pagi Syawal’ kini berada di semua saluran digital iaitu iTunes, Spotify, Joox, Youtube bermula 24 April 2020.