Sejak minggu lalu tular di media sosial mengenai sebuah ‘cabaran’ dalam talian, #DontRushChallenge yang mengajak orang ramai untuk menggayakan pakaian rasmi pekerjaan masing-masing mahupun berpakaian menarik biarpun hanya duduk di rumah berikutan perintah kawalan pergerakan (PKP) yang turut dilaksanakan hampir seluruh dunia termasuk Malaysia.

Versi Sarong Curi Perhatian 

Pelbagai aksi dan ‘moment’ menarik telah dirakam dan dimuatnaik di media sosial termasuklah mengenai #DontRushChallenge versi Sarong yang diilhamkan oleh sebuah komuniti dikenali sebagai LOCCO. Jika cabaran itu sebelum ini menggunakan latar belakang lagu Don’t Rush dari Young T dan Bugsey, uniknya mengenai versi Sarong ini, lagu spontan nyanyian Adibah Noor yang diinspirasikan dari situasi terkini negara telah digunapakai.

Disertai Selebriti Dan Pengamal Media Sosial Terkenal 

Bukan sahaja daripada orang ramai, malah #DontRushChallenge versi Sarong ini turut disertai oleh beberapa pengamal media sosial terkenal, wartawan serta beberapa orang selebriti tanah air seperti Eizzad Jeffrey dari Kumpulan Twenty2, Jaslin Puasa dan pengacara , Baki Zainal.

IKLAN

Sebagai info, LOCCO mula dikenali ramai selepas memperkenalkan acara Keretapi Sarong, yang mana orang ramai akan berkain batik atau pelikat menaiki kereta api yang diadakan saban tahun setiap kali tibanya sambutan Hari Malaysia sejak empat tahun lalu.