Kantoi! 5 Kejadian Aneh Yang Berjaya Dirakam Oleh Google Maps

Mesti Baca

‘Terima Kasih Banyaklah!’- Zarina Zainuddin Kesal Bekalan Air Di Rumah Kena Potong

Pelakon Zarina Zainuddin hari ini meluahkan rasa kecewanya terhadap tindakan Pengurusan Air Selangor. Menurut hantaran terbarunya di akaun instagram...

Ikuti Jejak Kylie & Kim, Kris Jenner Bakal Mempunyai Jenama Kecantikan Sendiri

Kris Jenner bakal menceburkan diri dalam perniagaan kecantikan. Beliau dikatakan mengikuti jejak langkah anak perempuannya yang turut mempunyai empayar...

Kronologi Kemalangan Ngeri Tiger Woods, Kereta Terhumban Ke Belukar!

Pemain golf dunia, Tiger Woods mengalami kemalangan di Los Angeles, Amerika Syarikat, pada hari Selasa (23/2/2021) semalam. Dalam beberapa...
Aphit J.http://www.murai.my
Pengembara Bebas Yang Gemar Berkongsi Ilmu Tentang Makanan Seantero Dunia, Resipi Ringkas ,Travel, dan banyak lagi

Google Maps merupakan produk yang paling banyak memberi manfaat kepada pengguna. Daripada memudahkan membuat navigasi, sehinggalah melihat landskap sebenar sesuatu tempat. Semuanya boleh diperolehi secara percuma.

Selain daripada itu, melalui Google Maps, anda boleh melihat dengan lebih dekat kawasan sekitar menggunakan Google Street View. Berikut adalah beberapa penemuan pelik yang ditemui melalui Google Maps.

Mengesan Pencuri Basikal

via The Register

Pada tahun 2008, seorang lelaki berumur 14 tahun telah dipukul dan telefon bimbit, wang dan basikal telah dirompakĀ  oleh 2 orang penjenayah.

Menurut CNet.com, selepas 6 bulan, semasa menggunakan Google Maps, pemuda tersebut secara tidak sengaja ternampak gambarnya bersama 2 pemuda yang merompaknya sebelum ini dan seterusnya menyerahkan gambar tersebut kepada pihak polis untuk menangkap penjenayah tersebut.

Penangkapan Penagih Dadah

via Gothamist

Pihak polis di New york telah menggunakan Google Street View untuk mengesan beberapa penjual dadah yang terdapat di kali lima dengan menyamar dan berpura berminat membeli dadah.

Apa yang diongsikan oleh New York Post, daripada gambar di Google Street View, pihak polis dapat mengesan beberapa lagi penjual dadah yang lain yang terdiri daripada rakan penjual itu sendiri.

Ditangkap Isteri Kerana Merokok

via Business Insider

Donald Ryding seorang pemandu teksi telah berjanji kepada isterinya untuk berhenti merokok disebabkan masalah kesihatan jantung.

Apabila mengetahui fungsi Google Street View, The Telegraph menyatakan isterinya sengaja menggunakan aplikasi tersebut dan dapat melihat suaminya sedang menghisap rokok di hadapan rumah mereka.

Kereta Google Street View Melanggar Mati Seekor Anjing

via Business Insider

Pada tahun 2013, Google Map Car yang digunakan untuk melakukan pemetaan di seluruh jalan telah merakam gambar seekor anjing yang mati di jalan raya ketika sedang melintas jalan menurut Business Insider.

Gambar tersebut telah menunujukkan seekor anjing yang mati apabila dilanggar lari oleh Google Map Car. Sehingga hari ini, Google enggan memberikan komen mengenai kejadian tersebut.

Penemuan Bentuk Pentagram Di Kazakhstan

via Live Science

Sebuah bulatan dan bintang berbucu lima di sebuah tanah lapang di Kazakhstan telah ditemui dan ramai yang mengaitkan penemuan ini dengan iluminati dan pelbagai ritual pelik.

Setelah dikaji, Live Science menyatakan kajian sejarah mendapati ini merupakan simbol biasa yang digunakan oleh masyarakat zaman dahulu dari pelbagai latar belakang budaya dan agama.

Dapat dilihat diĀ  sini, bukan sahaja untuk melihat kawasan sekeliling, kehebatan teknologi dari Google Maps ini juga sekaligus dapat mengesan penjenayah dan perkara pelik yang terjadi dibumi ini.

 

 

 

Terkini

[VIDEO] Sampai Minta Cerai? Wawa Zainal Imbau Kembali Masa Lampau

Kita selalu lihat betapa romantisnya pasangan selebriti Aeril Zafrel & Wawa Zainal ini. Namun disebalik kemanisan rumahtangga yang sering...

More Articles Like This