Zarina Anjoulie Lavocah telah memfailkan saman terhadap Emelda Rose dan Amyza Aznan kerana mencemarkan nama baik dan reputasinya melalui penerbitan “postings”, komen dan kenyataan yang tidak bertanggungjawab, berniat jahat dan cuai di Telegram dan Instagram, pada hari ini.

Pada 15 April 2020, Zarina Anjoulie Lavocah telah menghantar dua surat tuntutan berasingan kepada Emelda Rose dan Amyza Aznan melalui peguamnya, di mana dia meminta kedua-dua individu tersebut membuat permohonan maaf secara terbuka dan membayar pampasan penyelesaian sebanyak RM4 juta kerana memfitnah beliau melalui “postings” dan komen mengenai dirinya di Telegram dan Instagram.

Nurul Hafidzah Hassan dan Zeti Zulkifli, Rakan Kongsi Utama NHA Advocates and Solicitors yang mewakili Zarina Anjoulie Lavocah, mengatakan bahawa surat tuntutan tersebut tidak dijawab walaupun mereka berdua diarahkan menjawab dalam masa tujuh hari.

IKLAN

“Firma guaman kami mengemukakan saman fitnah tersebut hari ini setelah Emelda Rose dan Amyza Aznan gagal menjawab surat tuntutan anak guam dalam masa tujuh hari dan terus menyerang, mencemar dan memfitnah anak guam kami, Zarina Anjoulie Lavocah, melalui kempen pembunuhan karakter ke atas beliau,” kata Nurul Hafidzah Hassan.

“Anak guam kami, Zarina Anjoulie Lavocah merasa terkejut, marah, terhina, malu, dan menderita tekanan emosi dan kemurungan kerana “postings”, komen dan pernyataan palsu yang dibuat dengan niat jahat terhadapnya.

Catatan dan penyataan tersebut telah merosakkan reputasinya sebagai tokoh terkenal, di dalam dan luar negara. Emelda Rose dan Amyza Aznan tidak menghiraukan kebenaran; baik dari segi kekurangan pemeriksaan fakta dan / atau menyiarkan cerita palsu walaupun mengetahui fakta yang sebenar,” tambah Nurul Hafidzah Hassan yang mengetuai kes itu bersama Zeti Zulkifli.

Melalui saman yang telah difailkan di Mahkamah Tinggi Shah Alam dan Kuala Lumpur itu, Zarina menuntut ganti rugi dan ganti rugi am, pembetulan penyataan yang salah, penghapusan catatan fitnah dan mendesak supaya Emelda Rose dan Amyzan Aznan tidak menyiarkan dan menerbitkan penyataan fitnah dan/atau catatan pada masa hadapan.

Emelda Rose dan Amyza Aznan telah dengan sengaja memberikan tekanan emosi, dan secara tidak sengaja memberikan tekanan emosi kepada Zarina Anjoulie Lavocah. Usahawan itu juga menuntut kedua-dua individu tersebut untuk membuat permohonan maaf dalam saman tersebut.

Menurut Saiful Ridzuan, pegawai perhubungan awam dan jurucakap kepada Zarina, Zarina mengambil keputusan untuk menyaman bagi melindungi jenama peribadi, imej dan reputasi beliau.

“Postings”, komen and kenyataan mengenai dirinya sama sekali tidak benar. Fitnah di internet yang dibuat oleh kedua-dua individu tersebut mengenai Zarina telah menjatuhkan imej dan reputasinya dan kerosakan ini tidak dapat diperbaiki.

Tambahnya lagi, tingkah laku Emelda Rose dan Amyza Aznan yang melulu dan berniat jahat, melalui jangkauan internet di seluruh dunia, kini telah menjejaskan nama baik dan reputasi Zarina pada skala antarabangsa.