Kisah Ustaz Pendakwah terkenal, Ebit Lew yang memutuskan untuk meneruskan aktiviti sukarelawannya membantu orang tidak berkemampuan mendapat perhatian netizen.

Keputusannya itu dibuat setelah dia dipanggil ke Bukit Aman bagi memberi keterangan berhubung laporan beberapa pihak yang mempertikaikan khidmat bantuannya yang tular di media sosial.

Keputusannya  ini bukan sahaja membuatkan netizen kecewa, malah di kalangan selebriti juga. Pelawak dan pelakon, Harith Iskander turut meluahkan rasa kecewa terhadap sesetengah pihak yang salah anggap dengan niat murni Ebit Liew.

IKLAN

“Siapa pulak buat “aduan” sehingga saudara Ebit Lew dipanggil melaporkan diri ke Bukit Aman? Ya, memang beliau ke sana kesini waktu PKP ini. Dengan niat nak tolong orang.”

“Dia bukan saja nak pergi jumpa orang tanya khabar. Saya tengok usaha dia pun, saya rasa penat. Saya juga faham perasaan beliau bila lihat orang yang tengah susah tak boleh diabaikan, buat tak tahu.”- tulisnya di Instagram

Harith berkata, walaupun dia tidak tahu cerita di sebalik keputusan Ebit Lew ini, namun dia berharap Ebit Lew dapat memenuhi hasratnya kepada orang yang memanggilnya  untuk menerima bantuan.

“Sebagai manusia, kita rasa sedih dan kalau boleh kita tolong. kita dapat ringankan beban mereka yang susah. Mungkin saya tidak tahu cerita di sebaliknya but I hope he gets to fulfill his calling. Kita bersama mu Ustaz!

Ebit menghulurkan bantuan sejak negara terkesan dengan jangkitan koronavirus baharu (Covid-19) apabila memberikan pelbagai peralatan dan makanan kepada barisan hadapan selain membantu mereka yang terputus pendapatan sepanjang PKP dilaksanakan.