Kisah Ustaz Pendakwah terkenal, Ebit Lew yang memutuskan untuk meneruskan aktiviti sukarelawannya membantu orang tidak berkemampuan mendapat perhatian netizen.

Keputusannya itu dibuat setelah dia dipanggil ke Bukit Aman bagi memberi keterangan berhubung laporan beberapa pihak yang mempertikaikan khidmat bantuannya yang tular di media sosial.

Keputusannya  ini bukan sahaja membuatkan netizen kecewa, malah di kalangan selebriti juga. Pelawak dan pelakon, Harith Iskander turut meluahkan rasa kecewa terhadap sesetengah pihak yang salah anggap dengan niat murni Ebit Liew.

“Siapa pulak buat “aduan” sehingga saudara Ebit Lew dipanggil melaporkan diri ke Bukit Aman? Ya, memang beliau ke sana kesini waktu PKP ini. Dengan niat nak tolong orang.”

“Dia bukan saja nak pergi jumpa orang tanya khabar. Saya tengok usaha dia pun, saya rasa penat. Saya juga faham perasaan beliau bila lihat orang yang tengah susah tak boleh diabaikan, buat tak tahu.”- tulisnya di Instagram

View this post on Instagram

Siapa pulak buat "aduan" sehingga saudara Ebit Liew dipanggil melapurkan diri ke Bukit Aman? Ya, memang beliau kesana kesini waktu PKP ini … dengan niat nak tolong orang. Dia bukan saja nak pergi jumpa orang tanya khabar. Saya tengok usaha dia pun, saya rasa penat. Saya juga faham perasaan beliau bila lihat orang yang tengah susah tak boleh ignore, buat tak tahu. Sebagai manusia kita rasa sedih dan kalau boleh – kita tolong. Penat tak fikir asalkan kita dapat ringankan beban mereka yang susah. Maybe I dont know the "background story" but I hope he gets to fulfill his calling. Kita bersama mu Ustaz Go to his page and see how many people he has reached out too. Reposted from @ebitlew Menangis dari tadi. Cuma nak menangis pada Allah. Entahlah. Tersandar rasa. Rasa penat sangat. Walau saya ada kebenaran untuk memberi bantuan. Dari tengah malam semalam saya dihubungi untuk ke Cawangan Khas Bukit Aman. Terus ke sana hari ini untuk mendapatkan dan memberi penjelasan terutama kes viral beberapa hari lalu kerana ada aduan. Atas nasihat setakat ini sahajalah saya berkhidmat membantu semua yang dalam kesusahan. Mereka semua baik-baik melayan saya dengan sangat baik. Terima kasih sangat. Cuma sayalah terasa sedih sangat. . Andai saya menyusahkan sesiapa saya minta maaf. Saya memang tak boleh tengok orang tidur atas najis atau tepi jalan. Lebih seratus orang dah saya bayar penginapan dan tempat tinggal. Cuma beberapa kes tu saya kongsikan dengan kawan di media fb saya. Saya pun tak niat nak viral apa ke.Ramai anak-anak susah terbiar tahfiz saya bayarkan yuran mereka. Perniagaan saya sebenarnya sangat baik. Syukur pada Allah. Rezeki melimpah ruah. Saya belanja duit saya sendiri dari dulu lagi untuk bantu orang dimana-mana. Masa pkp ini dah berjuta habis. Duit simpanan saya sendiri dah sejuta ringgit saya belanjakan. Sekarang ramai juga mula bersama saya dalam kerja membantu dan menyelamatkan mereka yang dalam kesusahan termasuk frontliner.

A post shared by Harith Iskander™️ (@harithiskander) on

IKLAN

Harith berkata, walaupun dia tidak tahu cerita di sebalik keputusan Ebit Lew ini, namun dia berharap Ebit Lew dapat memenuhi hasratnya kepada orang yang memanggilnya  untuk menerima bantuan.

“Sebagai manusia, kita rasa sedih dan kalau boleh kita tolong. kita dapat ringankan beban mereka yang susah. Mungkin saya tidak tahu cerita di sebaliknya but I hope he gets to fulfill his calling. Kita bersama mu Ustaz!

Ebit menghulurkan bantuan sejak negara terkesan dengan jangkitan koronavirus baharu (Covid-19) apabila memberikan pelbagai peralatan dan makanan kepada barisan hadapan selain membantu mereka yang terputus pendapatan sepanjang PKP dilaksanakan.

Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry