Pyongyang belum mengeluarkan pengesahan rasmi mengenai keadaan Kim Jong Un sejak Pemimpin Tertinggi Korea Utara menjalani pembedahan jantung beberapa waktu lalu.

Walau bagaimanapun, berita mengenai Kim Jong Un telah mendapat perhatian dan menghangatkan berita tersebut.

Menurut IBT Times, wawancara dengan sumber tanpa nama yang disiarkan oleh Kuki News  nampaknya seperi menutup rapat isu ini ketika berhadapan dengan persoalan adakah Kim Jong Un masih hidup?

Via IBT Times

Kini, tular gambar seorang lelaki seperti Kim Jong Un yang disangka telah meninggal dunia. Foto itu tersebar di dunia media sosial dan menimbulkan kekecohan.

Sebabnya, dalam foto lelaki yang kelihatan seperti Kim Jong Un itu memakai pakaian pegawai Korea Utara yang berpangkat tinggi dan berada dalam kedudukan berbaring.

Seorang pakar dalam isu Semenanjung Korea yang ditemuramah oleh Jang Sung Min dari Kuki News mengatakan bahawa keadaan Kim Jong Un telah merosot dan bertambah buruk sejak pembedahan jantung.

IKLAN

“Keadaan kesihatan Kim Jong Un sangat serius. Kemudian pagi ini, pemerintah Korea Utara menyimpulkan bahawa mustahil bagi mereka untuk menyelamatkannya,” kata Jang Sung Min.

Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry