Pada masa ini, khabar angin mengenai kesihatan semasa Kim Jong Un semakin berleluasa. Sehinggakan ada seorang pakar di semenanjung Korea mengatakan bahawa pemimpin Korea Utara itu telah meninggal dunia.

Tetapi, jika berita itu benar-benar berlaku, pastinya adik kepada Kim Jong Un iaitu Kim Yo Jong akan menjadi pemimpin Korea Utara seterusnya.

Walaupun pemimpin Korea Utara pada umumnya lelaki, tidak mungkin Kim Yo Jong akan menjadi calon terkuat untuk pemimpin dinasti Kim berikutnya yang mengikuti jejak abangnya.

IKLAN

Lebih menakutkan, sekiranya benar bahawa adik Kim Jong Un meneruskan perjuangan abangnya, dia tidak akan membuat banyak perubahan atau melonggarkan dasar di Korea Utara.

“Sekiranya Kim Jong Un meninggal, adik perempuannya dapat mengambil alih kedudukannya. Itu tidak akan membawa banyak perbezaan atau membawa dasar pemerintahan Korea Utara ke luar negeri,” kata Lee Sung Yoon, seorang pakar Korea yang dilaporkan oleh The Fletcher School, Tufts University.

Dipetik dari Vice.com, laporan itu menyebut Kim Yo Jong boleh menjadi lebih berbahaya daripada kepimpinan abang, ayah dan datuknya.

Kemungkinan rancangan untuk aktiviti ketenteraan seperti serangkaian ujian peluru berpandu dapat dilakukan untuk menunjukkan bahawa dia cukup kuat dan bertanggungjawab untuk memegang jawatan sebagai pemimpin Korea Utara.