Lagi mengenai pendakwah bebas, Ustaz Abu Syafiq. Menerusi artikel terdahulu, Murai.my melaporkan personaliti TV, Amin Idris tidak gentar dengan tuntutan permohonan maaf dan ganti rugi RM 1 juta yang diminta oleh pendakwah itu malah akan melawan kes tersebut di mahkamah.

Alvin Chong Kecewa 

Dalam masa yang sama, di laman Twitter pelakon Alvin Chong turut meluahkan rasa kecewanya terhadap kenyataan yang dikeluarkan oleh Abu yang yang menggesa agar tulisan Cina dihapuskan dengan segera. Menurut Alvin, kenyataan seumpama itu boleh mencetuskan masalah perpaduan rakyat Malaysia.

IKLAN

Kongsi pelakon yang berusia 29 tahun ini lagi, dia turut malu dengan sikap Abu yang menggunakan agama sebagai alasan dan ‘senjata’ untuk menegakkan perkara-perkara yang berbangkit. Selar Alvin lagi, invididu tersebut tidak layak digelar sebagai seorang Ustaz selain turut membandingkan sikapnya dengan kanak-kanak muslim yang berumur 3 tahun jauh lebih bagus daripadanya.

Abu Mahu Tulisan Cina Dibuang 

Dalam kenyataan Abu yang tular di media sosial, dia menggesa agar tulisan Cina dibuang dari mana-mana tempat dan beranggapan mana-mana perkara yang berkaitan dengan penulisan kaum itu adalah haram sekaligus mencetuskan rasa tidak puas hati di kalangan warga net.

“Kita perlu cabut dan buang segala tulisan Cina yang ada di papan tanda ataupun di mana-mana tempat termasuk di dalam surat khabar, buku teks atau novel.

“Apa sahaja yang terkait dengan huruf dan tulisan Cina maka perlu kita haram dan hapuskan serta merta tanpa meninggal sedikit pun kesan.

“Hapus terus tulisan, ejaan dan bahasa Cina di negara kita.

“Tindakan ini wajar kerana kita di Malaysia ada bahasa Melayu bahasa kebangsaan. Cina bukanlah satu bahasa yang menggantikan tempat untuk warganegara Malaysia,” katanya menerusi sebuah video yang tular.

Sehingga kini,nama Abu terus hangat diperkatakan di media sosial.