Nampaknya pada musim PKP (Pelaksanaan Kawalan Pergerakan) ini banyak isu sensasi muncul dari kalangan pendakwah atau Ustaz. Kali ini mengenai pendakwah, Azman Syah Alias atau lebih dikenali sebagai Pencetus Ummah (PU) Azman.

Menerusi posting terbarunya di Instagram, PU Azman telah memuatnaik video permohonan maaf terhadap isu poligami dan perihal isteri-isteri Rasulullah. Isu tersebut telah dibincangkan oleh beliau menerusi IG Live di instagram peribadinya baru-baru ini. Lihat video di bawah.

IKLAN

“Man mohon maaf kepada semua, atas salah faham terhadap kenyataan Cik Man tentang isu poligami dan perihal isteri-isteri Rasulullah.”- tulisnya pada kapsyen video.

Difahamkan menerusi IG Live sebelum ini, PU Azman telah menggunakan panggilan kurang sesuai iaitu ‘orang tua’ merujuk kepada isteri-isteri Rasulullah. Beliau akui panggilan itu kurang sesuai disebut walaupun hanya mahu menggambarkan isteri-isteri Rasulullah yang pernah berkahwin sebelum menikahi Rasullulah.

Selain itu, PU Azman juga memohon maaf dengan kenyataannya bahawa Poligami bukanlah Sunnah.

“Cik Man Maaf terhadap salah faham kenyataan Cik Man yang mengatakan Poligami bukanlah Sunnah tapi keadilan itu Sunnah. Cik Man bukan menolak kesunahan Poligami secara total tetapi menepis pendirian segelintir yang mengatakan Sunnah Poligami berdasarkan bilangan dan mengabaikan soal keadilan dalam rumahtangga”-katanya dalam video tersebut.

Dalam posting berbeza, Pu Azman mengucapkan terima kasih kepada Ustaz-ustaz yang menegurnya dalam hal ini. Di ruangan komen, rata-ratanya memuji sikap PU Azman kerana menerima teguran dan memohon maaf secara terbuka.