Kesan penularan wabak COVID-19 benar-benar membuatkan pelbagai sektor terjejas teruk. Ini termasuklah buat bidang perniagaan jenama fesyen seperti Esprit yang mana mereka telah mengumumkan akan menutup kesemua 56 butik mereka di Singapura, Taiwan, Hong Kong, Macau serta Malaysia.

Bermula 30 Jun 2020

Menurut sumber, jenama fesyen tersebut akan ditutup bermula 30 Jun ini di semua cawangannya di Asia kecuali China sebagai usaha dalam menangani cabaran perniagaan akibat wabak ini.

IKLAN

“Keseluruhan industri telah terjejas ekoran krisis kesihatan global. Kami mula merasai kesannya di Asia dan kini di Eropah, di mana kebanyakan kedai kami ditutup.

“Ini memaksa kita untuk melihat sumbangan semua pasaran terhadap prestasi kumpulan,” kata Ketua Eksekutif Esprit Group, Anders Kristiansen.

Difahamkan, Esprit bukanlah jenama pertama yang menutup cawangan mereka kerana beberapa jenama rangkaian pakaian British yang popular seperti Oasis, Warehouse dan Cath Kidston turut lumpuh.

Akibat penularan COVID-19, kebanyakan sektor mengharapkan bantuan skim daripada kerajaan selain ada syarikat yang terpaksa meminta pekerja mereka untuk mengambil cuti tanpa gaji atau menerima pemotongan gaji.