Nampaknya ramai yang tak bersetuju dengan keputusan Perdana Menteri untuk melaksankakan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) yang akan bermula pada 4 Mei 2020.

Rata-rata rakyat Malaysia menganggap pelaksanaan itu boleh menyebabkan kluster baharu jangkitan wabak Covid-19. Susulan itu, pelakon Nabila huda atau lebih mesra dipanggil Abil telah meluahkan kebimbangannya jika PKPB ini bermula, kerana negara kita belum benar-benar pulih.

IKLAN

“Secara jujurnya, saya rasa tak selamat untuk keluar rumah selagi belum ada vaksinatau negara kita belu benar-benar pulih. Nak pergi makan ke Restoran pun belum tentu selamat.”- tulisnya

Abil berkata, belum tentu semua orang boleh akan mengikut SOP atau garis panduan yang diarahkan oleh KKM (Kementerian Kesihatan Malaysia).

“Memang kita kena ikut garis panduan , tapi kalau kita saja yang ikut, kalau ada sesetengah tempat tak ikut garis panduan macam mana. Tak semua orang dengar cakap, ramai juga yang degil”- tulisnya

Abil memuat naik pandangannya mengenai isu tersebut di laman Instagram miliknya pada hari sejurus keputusan oleh PM dibuat awal pagi tadi.

Tambah Abil lagi, kelonggaran yang diberikan oleh kerajaan digunakan untuk hal-hal yang penting seperti bertemu keluarga jika rindu yang berdekatan. Namu harus pastikan diri benar-benar sihat dan tidak mengalami apa-apa gejala.

Sebentar tadi Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin memperkenalkan PKPB itu semasa menyampaikan perutusan khas Hari Pekerja.