Istilah ‘boikot’ dari netizen sebenarnya tidak memberi apa-apa impak pun kepada sesebuah perniagaan. Saat ini, netizen sibuk sepakat untuk memboikot jenama gedung tekstil terkemuka Jakel.

Namun isu memboikot ini sudah menjadi ‘permainan’ netizen bagi menunjukkan kemarahan. Tak lama sebelum ini, netizen sudah kecoh untuk memboikot jenama dUCk yang dimiliki oleh Datin Vivy Yusof.

Dari isu memperlekehkan nasib B40 hinggalah dituduh meniru rekaan tudung, orang ramai tak habis-habis nak memboikot jenama popular ini.

IKLAN

Namun ia ternyata cakap kosong! Ini terbukti setelah produk keluaran terbaru dari jenama dUCK telah habis dijual dalam masa 30 minit.

Kalau anda nak tahu, jenama dUCk baru saja meraikan ulang tahun ke-enam dan mereka telah mengeluarkan 6 produk istimewa edisi terhad buat pelanggan.

Difahamkan pelanggan berlumba-lumba untuk mendapatkan produk ini. Sehinggakan ada pelanggan mengadu laman sesawang Fashion Valet mengalami gangguan teknikal semasa membuat pembelian.

Menerusi Instastory Vivy, dia berkongsi kegembiraan pelanggan yang berjaya mendapakan produk istimewa ini. Ada yang tidak berjaya membuat pembelian, walaubagaimanapun Vivy memohon maaf kerana tidak dapat mengisi semula stok.

“Sorry There’s no restock for this”- tulis vivy di Instastory-nya

“30 Min launch out of stock? @VivyYusof, sis help me!” rayu salah seorang pelanggan

Melihat kepada fenomena ini, ternyata kuasa membeli bukanlah terletak pada netizen. Rezeki masing-masing, siapalah kita untuk menentukannya. Samalah seperti terjadi kepada Jakel, isu boikot oleh netizen tidak memberi apa-apa kesan. Percayalah!

IKLAN