YouTube telah membuang saluran rasmi David Icke dari platformnya terkait dengan Teori Konspirasi. Perkhidmatan perkongsian video milik Google itu bertindak setelah berulang kali memberi amaran kepada Icke.

Dipetik dari BBC, Icke dianggap telah melanggar dasar YouTube dengan menyiarkan maklumat yang mengelirukan mengenai pandemi Covid-19. Walau bagaimanapun, syarikat itu masih akan membiarkan video yang disiarkan oleh orang lain yang menampilkan Icke, selagi kandungannya tidak melanggar peraturan.

IKLAN

Langkah ini mengikuti larangan serupa oleh Facebook.

“YouTube mempunyai peraturan yang jelas yang melarang setiap konten yang mempertikaikan kewujudan dan transmisi Covid-19 seperti yang dijelaskan oleh WHO dan NHS,” kata seorang jurucakap YouTube kepada BBC.

“Kerana pelanggaran berterusan terhadap dasar ini, kami menghentikan saluran YouTube David Icke.”

Channel Icke mempunyai lebih dari 900 ribu subscriber apabila dihapuskan. Video terakhir yang disiarkan Icke pada hari Jumaat mengenai blok Facebooknya mempunyai sekitar 120 ribu tontonan.

YouTube mengesahkan bahawa Icke tidak akan dibenarkan untuk memulakannya lagi dengan menyiapkan saluran baru.

Bulan lalu, temu ramah live-stream dengan Icke yang disiarkan oleh akaun lain mendorong YouTube melarang semua video teori konspirasi palsu yang mengaitkan gejala Covid-19 ke rangkaian telefon bimbit 5G.