Sejak diumumkan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) oleh Perdana Menteri baru-baru ini, kebanyakan sektor sudah kembali beroperasi bermula pada Isnin (4 Mei 2020).

Ambil Langkah Berjaga-Jaga 

Di ibu kota, kebanyakannya juga sudah kembali bekerja dan buat mereka yang bergantung pada pengangkutan awam seperti bas, LRT,KTM, Monorel dan MRT telah berkongsi rasa bimbang mereka apabila ramai orang akan berkumpul di stesen-stesen tersebut sekaligus berisiko untuk mewujudkan kluster baharu.

IKLAN

Biarpun begitu Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) dan Rapid KL terlebih dahulu telah mengambil langkah berjaga-jaga dalam memastikan keselamatan dan keutamaan para penumpang mereka. Ini termasuklah mengenai penjagaan jarak sosial antara satu sama lain dan penilaian tahap kesihatan setiap penumpang.

Dikawal Ketat 

Menerusi perkongsian di media sosial, setiap penumpang terlebih dahulu beratur dalam jarak yang telah ditetapkan sebelum diperiksa suhu badan mereka. Seterusnya di dalam setiap kenderaan ini, telah diletakkan pelekat jarak sosial antara satu sama lain sekaligus menyaksikan had penumpang di dalam setiap gerabak mahupun bas.

Dengan itu, kerajaan telah menasihati mereka yang ingin menggunakan pengangkutan awam agar merancang dengan teliti mengenai perjalanan mereka seperti datang lebih awal dan dalam masa yang sama  turut mengalakkan orang ramai untuk menggunakan kenderaan sendiri.