Dengan tarikh yang semakin hampir, semua umat islam sibuk membuat persiapan hari bahagia yang bakal menjelma, Hari Raya Aidilfitri.

Ini bererti akan banyak perancangan  pembersihan, pengubahsuaian, persiapan menyediakan biskut raya dan perbelanjaan yang akan dilakukan selain berpuasa di bulan Ramadhan. Masa inilah masa yang paling menggembirakan!

IKLAN
via JuiceOnline

Tentu saja para peruncit, pereka pakaian dan kedai-kedai tekstil juga berkongsi kegembiraan yang sama.

Kenapa? Kerana mereka juga sedang bersiap untuk musim perayaan yang bakal menjelang tiba. Apa yang lebih penting lagi, mereka menjangkakan ramai pengunjung dan rombongan ahli keluarga dan rakan taulan yang akan menyerbu kedai mereka. Ini sesuatu yang menggembirakan bukan?

via DiaryMama

Yang menimbulkan pertanyaan, adakah anda sudah mulai membeli pakaian raya?

Walaupun pada yang bukan muslim, adakah anda juga memilih sesuatu untuk dipakai ketika menghadiri majlis terbuka sahabat anda?

Pasti jawapannya ‘YA’ bukan? Hari raya adalah masa untuk menikmati, meraikan dan mengunjungi keluarga, sanak saudara dan rakan taulan dan juga memakai pakaian yang baru dengan warna dan corak yang menarik dan pelbagai.

Masing-masing menggayakan pakaian seperti baju kurung, ada yang berkebaya, bagi kaum adam pula, ada yang berbaju melayu segak bergaya dan tak kurang juga yang berjubah atau memakai kurta.

Menarik sangat! Bagi yang bukan muslim, jika anda pernah menghadiri majlis rumah terbuka raya atau majlis perkahwinan orang melayu, kemungkinan besar anda sudah tahu akan pakaian tradisional rasmi orang melayu. Tetapi trend sekarang telah banyak berubah, terdapat pelbagai gaya raya yang bakal digayakan.

Antara pakaian raya yang sentiasa digayakan adalah seperti

1) Baju Kurung

via Pinterest

Baju kurung ialah pakaian tradisional wanita melayu. Elegan dan manis, baju kurung adalah antara baju yang wajib setiap wanita ada di dalam almari. Pakaian tradisional ini tidak akan lapuk ditelan zaman. Baju kurung adalah pakaian yang sesuai digayakan untuk apa jua majlis. Rekaan baju kurung sekarang lebih kontemporari tetapi masih mengekalkan ciri-ciri keasliannya.

Selain dari potongan dan bentuknya, untuk mendapatkan hasil yang lebih moden dan kreatif, baju kurung juga boleh dihiasi dengan sulaman, kerawang, manik atau labuci. Terdapat banyak pilihan material juga antaranya satin, chiffon, cotton, sutera, batik dan banyak lagi.

Kini banyak kurung divariasikan dengna pelbagai pilihan seperti baju kurung moden, pesak, kedah dan sebagainya. Namun rekaannya masih sama, ia tetap antara pilihan yang manis dan selesa dipakai selain menampakkan kesopanan si pemakai dan keunggulan budaya Melayu.

2) Baju Kebaya

IKLAN
via HabraHaute

Baju kebaya ialah pakaian tradisional yang diperbuat daripada kain kasa yang dipasangkan dengan sarung, batik atau pakaian tradisional yang lain seperti songket dengan motif yang berwarna warni. Daripada kebaya tradisional, kini baju kebaya dapat dimodifikasikan dengan pelbagai gaya dan pembaharuan.

Boleh dipadankan dengan sarung dan kasut manik yang cantik atau boleh dijadikan pakaian yang lebih moden dan sesuai digayakan bersama seluar jeans. Baju kebaya adalah pakaian tradisional yang sangat terkenal untuk semua wanita dan terdapat banyak pilihan seperti baju kebaya riau, kebaya panjang, kebaya nyonya, kebaya saloma dan bermacam lagi.

3) Kaftan

via Tokopedia

Sejak akhir-akhir ini, semakin ramai wanita yang mula mengenakan trend untuk memakai pakaian yang longgar dan selesa seperti kaftan. Semua peringkat usia sesuai menggayakan pakaian ini.

Pakaian ini juga dapat melindungi bahagian tubuh yang menjengkelkan dan kurang sedap mata memandang. Potongan-potongan yang kelihatan anggun ini sering terdapat dalam cetakan batik atau sangat dipengaruhi oleh reka bentuk bunga dan abstrak dan kaftan juga boleh didapati dari kain jenis chiffon, sutera dan viskosa. Kaftan adalah pakaian yang sangat sesuai dengan cuaca panas di negara kita.

4) Baju Melayu

via Habibi

Baju Melayu adalah pakaian tradisional untuk kaum lelaki. Dimusim perayaan, baju melayu biasanya akan dipadankan bersama kain samping yang kebanyakannya diperbuat daripada songket atau kain sarung. Songkok juga dipakai bagi melengkapkan pakaian dan kelihatan lebih berseri.

Terdapat 2 jenis baju melayu iaitu baju melayu cekak musang dan baju melayu teluk belanga. Baju melayu amat sesuai dipakai di pagi raya dan juga untuk majlis-majlis rasmi.

Semua jenis baju kurung, baju kebaya atau baju melayu lebih selesa jika dijahit sendiri dan material yang dipilih juga adalah mengikut citarasa kita sendiri. Tapi rasanya sekarang ni, tukang jahit sudah tidak lagi menerima tempahan kerana musim perayaan sudah semakin hampir.

Namun, anda jangan risau dan kecewa! Berikut adalah antara beberapa tempat yang boleh anda kunjungi untuk mendapatkan pakaian raya untuk digayakan di pagi raya nanti.

  1. Jalan Tuanku Abdul Rahman
  2. Sogo
  3. Kenanga Wholesale City Mall
  4. Ampang Point Shopping Centre
  5. Jalan Masjid India

Banyak lagi tempat yang anda boleh kunjungi. Yang pasti kita bergaya dengan pakaian baru di pagi raya. Jangan lupa bersolek juga ya tapi jangan pula berlebihan.

Semoga Berjaya dan Bergaya Di Pagi Raya!