Pelakon berasal dari Indonesia, Dian Sastrowardoyo mengisi waktu Ramadan dengan mengikuti Tadarus Online. Pelakon yang popular dari filem Ada Apa Dengan Cinta ini boleh khatam Al-Quran dengan membaca satu juz setiap hari.

Dia berkongsi hal ini ketika dia berbual dengan Ayu Dewi di akaun YouTube.

IKLAN

“Saya mempunyai matlamat saya sendiri. Hari ini adalah Tadarus Online. Satu hari hingga satu setengah juz, ,” kata Dian Sastrowardoyo kepada Ayu Dewi.

Bukan hanya membacanya, dia sedang belajar untuk memahami apa yang dibacanya.

“Cuma masalahnya ialah bacaan saya tidak lancar, saya tidak faham bahasa Arab. Tetapi saya mengaji saja, walaupun tidak tahu apa sebenarnya bacaannya.” Dian Sastrowardoyo menjelaskan.

Kerana itu, wanita yang dilahirkan pada 16 Mac 1982 menjadi lebih bercita-cita tinggi untuk mengejar sasaran untuk lebih memahami kandungan Al-Quran.

“Oleh itu, saya bercita-cita tinggi, saya mahukan setiap hari memahaminya setelah saya selesai membacanya. Tetapi ia belum selesai.” – dia mengaku.

Niat Dian Sastrowardoyo mengkhatamkan Al-Quran lantaran muncul rasa bersalahnya atas kitab yang ia miliki namun jarang dibaca. Dian takut untuk menjawab di akhirat kelak.

“Saya berasa bersalah jika saya mempunyai Al-Quran, namun ia hanya tersimpan kemas. Tetapi Saya tidak pernah membacanya. Saya takut di akhirat sekiranya Al-Quran bersaksi, ia mengatakan bahawa saya belum membacanya. Oleh itu, saya mahu Al-Quran dibaca sentiasa”- kata Dian Sastrowardoyo dalam sesi perbincangannya.