Nana Otafrija begitu viral. Kumpulan pembawa jenazah dari Ghana yang menggunakan cara unik dalam menjalankan tugas. Daripada menunjukkan kesedihan, mereka ternyata bergembira menari sambil membawa keranda.

IKLAN

“Kebanyakan orang menangis, tetapi sama ada mereka mahu menangis atau tidak, sekurang-kurangnya kita ingin membahagiakan mereka. Kita mahu membahagiakan mereka dengan apa yang kita lakukan.”- kata Benjamin Aidoo (frontman Nana Otafrija), ketika diwawancara oleh Foot Mercato.

Sebenarnya, Aidoo sangat meminati sukan bola sepak. Beberapa waktu yang lalu dia telah menyatakan bahawa Lionel Messi adalah pemain kegemarannya. Barcelona dan Chelsea adalah kelab idola Aidoo.

Menariknya, Aidoo menyatakan hasratnya untuk membawa keranda pemain bola sepak. Namun bukan Messi menjadi nama pertama yang disebutnya. Tetapi Ronaldinho.

“Tentu saja saya harap mereka akan hidup lama. Namun, jika saya berpeluang, saya bermimpi membawa Ronaldinho ke rumah terakhirnya. Kemudian Maradona dan akhirnya Messi,” sambung Aidoo.

Tidak hairanlah Aidoo memilih Ronaldinho sebagai pilihan pertama. Dia adalah salah satu pemain terbaik yang pernah dimiliki Barcelona.

“Ronaldinho adalah pemain yang selalu mengagumkan saya. Itu akan menjadi penghargaan bagi saya, sebagai penari, kepada ‘penari di padang’ seperti dia,”- tambah Aidoo

Walaupun kedua-duanya berada di arena yang berbeza. Aidoo di pengebumian sementara Ronaldinho di padang. Walau bagaimanapun, ada satu perkara yang paling penting. Kedua-duanya menjalani kehidupan dengan penuh kegembiraan – bahkan dalam masa-masa sukar.